Pregled bibliografske jedinice broj: 956772
Pregled i analiza stanja prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj
Pregled i analiza stanja prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Preddiplomski stručni studij Prehrambena tehnologija, Knin
CROSBI ID: 956772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled i analiza stanja prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj
(Status overview and analysis of the food industry in the Republic of Croatia)
Autori
Baljak, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Preddiplomski stručni studij Prehrambena tehnologija
Mjesto
Knin
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Gugić, Josip
Ključne riječi
analiza stanja, prehrambena industrija, Republika Hrvatska
(analysis, food industry, Republic of Croatia)
Sažetak
Cilj rada bio je deskriptivno analizirati prehrambeni sektor Republike Hrvatske promatrajući proizvodnju i potrošnju, ekonomske pokazatelje, vanjskotrgovinsku razmjenu te poslovanje vodećih subjekata ovoga sektora. Uz pomoć SWOT analize uočeni su strateški čimbenici koji utječu ili mogu utjecati na razvoj prehrambene industrije. Ukupna vrijednost prodanih industrijskih proizvoda u 2016. godini za proizvodnju prehrambenih proizvoda iznosila je 21 milijardu kuna, što prehrambenu industriju čini neizostavnim dijelom kako prerađivačke tako i ukupne industrije u Republici Hrvatskoj. Iako u manjoj mjeri, proizvodnja pića također pridonosi ukupnoj vrijednosti prodanih industrijskih proizvoda u 2016. godini sa 5, 4 milijarde kuna. Vrijednosno najzastupljenije poddjelatnosti su prerada i konzerviranje mesa i proizvodnja mesnih proizvoda te proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda, dok se u proizvodnji pića ističu proizvodnja piva i proizvodnja osvježavajućih napitaka. Na godišnjoj razini, po glavi stanovnika u Hrvatskoj najviše se konzumiraju kruh i ostali pekarski proizvodi, a zatim mlijeko. Od mesa najviše se potroši mesa peradi i svinjetine, a uz meso najčešći prilog je krumpir. Iako je proizvodnost rada prehrambene industrije Republike Hrvatske ispod prosjeka EU, proizvodnost posljednjih par godina raste, a zajedno s tim i proizvodna aktivnost. Broj zaposlenih je u djelatnosti proizvodnje hrane povećan, a bruto plaće su se smanjile. Vanjskotrgovinska bilanca za hranu se tijekom godina poboljšala, odnosno pokrivenost uvoza izvozom raste. S druge strane, u proizvodnji pića konstantan je pad zaposlenih, no bruto plaće su povećane. Vanjskotrgovinska bilanca za piće je do 2012. godine bila pozitivna, a nakon toga dolazi do pada izvoza i rasta uvoza, što se nastavlja sve do 2016. godine. Kao vodeće trgovačko društvo u proizvodnji hrane identificirana je Vindija d.d. sa prihodom od 2, 5 milijardi kuna u 2015. godini, a u proizvodnji pića predvodi Jamnica d.d. sa 1, 6 milijardi kuna. SWOT analizom utvrđeno je da bi se prehrambena industrija trebala oslanjati na kvalitetu i tradiciju te iskoristiti dobru tržišnu prepoznatljivost. U isto vrijeme treba se riješiti problem nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj, povećati produktivnost rada i povezati tržište rada sa potrebama ovoga sektora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija