Pregled bibliografske jedinice broj: 956690
Sustav upravljanja kvalitetom u malom poduzeću na primjeru "Pitomačke pivovare"
Sustav upravljanja kvalitetom u malom poduzeću na primjeru "Pitomačke pivovare", 2018., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet Rijeka, Rijeka
CROSBI ID: 956690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustav upravljanja kvalitetom u malom poduzeću na primjeru "Pitomačke pivovare"
(Quality management system in small enterprise ("Pitomačka pivovara"))
Autori
Kristina Varga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet Rijeka
Mjesto
Rijeka
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
69
Mentor
Lara Jelenc
Ključne riječi
kvaliteta, sustav upravljanja kvalitetom, HACCP, craft pivo, Pitomačka pivovara d.o.o.
(quality, quality system management, HACCP, craft beer, Pitomačka pivovara d.o.o.)
Sažetak
Kvaliteta je vrlo širok pojam, te postoji neograničen broj definicija koje ju definiraju, a razlog leži u činjenici da je kvaliteta teško mjerljiv pojam i vrlo često podliježe subjektivnim dojmovima krajnjih potrošača. Poslovni uspjeh nekog poduzeća uvelike ovisi i o tome koliko kvalitetnu uslugu poduzeće može pružiti potrošaču ili koliko kvalitetan proizvod može proizvesti, a da je u tome bolje od konkurencije i da pritom nudi konkurentne cijene. Svrha istraživanja ovog diplomskog rada je istražiti i objasniti sve važnije značajke sustava upravljanja kvalitetom prema Hazard Analysis and Control Critical Points sustavu, njegovu implementaciju i certifikaciju, prikazati koje koristi pruža, te koju važnost ima sustav upravljanja kvalitetom za mala poduzeća na primjeru Pitomačke pivovare. Pitomačka pivovara je mala nezavisna pivovara iz Pitomače koja proizvodi prvo craft pivo na području Virovitičko-podravske županije. Pojam craft pivovara ili mikro pivovara potječe iz Velike Britanije te označava posebnu vrstu proizvodnje piva koju karakterizira količinski mnogo manja proizvodnja u odnosu na velike industrije s naglaskom na stalno unaprjeđivanje kvalitete, okusa i tehnike kuhanja odnosno varenja piva. Craft pivo dakle možemo definirati kao domaće pivo proizvedeno na domišljat način u maloj nezavisnoj pivovari uz korištenje samo kvalitetnih namirnica. Pitomačka pivovara korištenjem HACCP sustav upravljanja kvalitetom i njegovim unapređenjem povećala je konkurentsku prednost na tržištu i pozicionirala se kao ozbiljan proizvođač. Sustav daje njihovim konzumentima potvrdu da je Pitko pivo uz to što je vrhunske kvalitete ujedno i zdravstveno ispravno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija