Pregled bibliografske jedinice broj: 956509
Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju
Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju // Glasilo biljne zaštite, 14 (2014), 4; 317-328 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 956509 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju
(Risk management of mycotoxins begins in the field)
Autori
Cvjetković, Bogdan
Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 14
(2014), 4;
317-328
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pšenica ; kukuruz ; toksinogene gljivice ; mikotoksini
(corn ; wheat ; toxigenic fungi ; mycotoxins)
Sažetak
Kukuruz i pšenica najvažnije su naše žitarice. One u najvećem postotku sudjeluju u nas u ishrani ljudi i domaćih životinja. Kukuruz i pšenica su podložne napadu toksinogenih gljivica iz rodova Fusarium, Penicillium i Aspergillus. Nabrojene su Fusarium vrste nađene na zrnu pšenice u Hrvatskoj. Navedena je učestalost Fusarium vrsta u polju na kukuruzu i pšenici i važni mikotoksini koje oni proizvode. Kratko su opisani simptomi učestalijih Fusarium vrsta na kukuruzu i pšenici u polju. Nabrojene su Penillicium vrste koji su nađene na zrnu kukuruza u raznim tipovima skladišta u Hrvatskoj. Opisani su simptomi na zrnu kukuruza i navedeni toksikološki važniji mikotoksini Penicillium vrsta. Navedeni su simptomi koje može izazvati Aspergillus flavus na zrnu kukuruza. Preporučene su preventivne mjere koje se trebaju provesti u polju da bi se smanjila prisutnost toksinogenih gljiva na kukuruzu i pšenici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts