Pregled bibliografske jedinice broj: 956463
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu
sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis
mellifera L.)
(Chemical characterization and variations in the
composition of raw propolis in the honey bee
colony (Apis mellifera L.))
Autori
Jerman, Soledad-Dea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Svečnjak, Lidija
Neposredni voditelj
Prđun, Saša
Ključne riječi
Propolis ; kemijska karakterizacija ; botaničko i zemljopisno podrijetlo ; FTIR-ATR spektroskopija
(Propolis ; chemical characterization ; botanical and geographical origin ; FTIR-ATR spectroscopy)
Sažetak
Propolis je biljni materijal koji radilice skupljaju s pupova različitih biljnih vrsta, miješaju ga s voskom te ga koriste u konstrukciji i adaptaciji košnice. Cilj ovoga rada bio je provesti kemijsku karakterizaciju propolisa na razini pčelinje zajednice prateći varijacije sastava propolisa unesenog na različite pozicije u košnici (plodište, medište) tijekom proizvodne sezone na dvije pokusne lokacije, kako bi se utvrdile razlike u kemijskom sastavu u ovisnosti o botaničkom i zemljopisnom podrijetlu propolisa. Uzorkovanje je bilo provedeno tijekom razdoblja travanj - kolovoz 2018. godine, pri čemu je prikupljeno ukupno 180 uzoraka sirovog propolisa iz 10 pokusnih pčelinjih zajednica na lokaciji Pčelinjak (Agronomski fakultet) i Prolom (lovište). Uzorci su analizirani metodom FTIR-ATR spektroskopije. Kvalitativnom obradom spektralnih podataka utvrđeno je kako radilice ne unose propolis na različite pozicije u košnici u ovisnosti o kemijskom sastavu, kako postoji korelacija između udjela balzamskih tvari i pčelinjeg voska u uzorcima propolisa unesenih u zajednice na početku i na kraju sezone te kako su radilice tijekom sezone unosile smolaste i balzamske tvari različitih biljnih vrsta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb