Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956463

Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)


Jerman, Soledad-Dea
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)
(Chemical characterization and variations in the composition of raw propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.))

Autori
Jerman, Soledad-Dea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Svečnjak, Lidija

Neposredni voditelj
Prđun, Saša

Ključne riječi
Propolis ; kemijska karakterizacija ; botaničko i zemljopisno podrijetlo ; FTIR-ATR spektroskopija
(Propolis ; chemical characterization ; botanical and geographical origin ; FTIR-ATR spectroscopy)

Sažetak
Propolis je biljni materijal koji radilice skupljaju s pupova različitih biljnih vrsta, miješaju ga s voskom te ga koriste u konstrukciji i adaptaciji košnice. Cilj ovoga rada bio je provesti kemijsku karakterizaciju propolisa na razini pčelinje zajednice prateći varijacije sastava propolisa unesenog na različite pozicije u košnici (plodište, medište) tijekom proizvodne sezone na dvije pokusne lokacije, kako bi se utvrdile razlike u kemijskom sastavu u ovisnosti o botaničkom i zemljopisnom podrijetlu propolisa. Uzorkovanje je bilo provedeno tijekom razdoblja travanj - kolovoz 2018. godine, pri čemu je prikupljeno ukupno 180 uzoraka sirovog propolisa iz 10 pokusnih pčelinjih zajednica na lokaciji Pčelinjak (Agronomski fakultet) i Prolom (lovište). Uzorci su analizirani metodom FTIR-ATR spektroskopije. Kvalitativnom obradom spektralnih podataka utvrđeno je kako radilice ne unose propolis na različite pozicije u košnici u ovisnosti o kemijskom sastavu, kako postoji korelacija između udjela balzamskih tvari i pčelinjeg voska u uzorcima propolisa unesenih u zajednice na početku i na kraju sezone te kako su radilice tijekom sezone unosile smolaste i balzamske tvari različitih biljnih vrsta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)

Avatar Url Saša Prđun (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jerman, Soledad-Dea
Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jerman, S. (2018) 'Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u pčelinjoj zajednici (Apis mellifera L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jerman, Soledad-Dea}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {Propolis, kemijska karakterizacija, botani\v{c}ko i zemljopisno podrijetlo, FTIR-ATR spektroskopija}, title = {Kemijska karakterizacija i varijacije u sastavu sirovog propolisa u p\v{c}elinjoj zajednici (Apis mellifera L.)}, keyword = {Propolis, kemijska karakterizacija, botani\v{c}ko i zemljopisno podrijetlo, FTIR-ATR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jerman, Soledad-Dea}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {Propolis, chemical characterization, botanical and geographical origin, FTIR-ATR spectroscopy}, title = {Chemical characterization and variations in the composition of raw propolis in the honey bee colony (Apis mellifera L.)}, keyword = {Propolis, chemical characterization, botanical and geographical origin, FTIR-ATR spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font