Pregled bibliografske jedinice broj: 956459
Bakterijski rak trešnje i višnje
Bakterijski rak trešnje i višnje // Glasilo biljne zaštite, 16 (2016), 3; 301-306 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 956459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bakterijski rak trešnje i višnje
(Bacterial canker of sweet and sour cherry)
Autori
Križanac, Ivana ; Plavec, Jelena ; Cvjetković, Bogdan
Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 16
(2016), 3;
301-306
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Pseudomonas syringae ; patovar ; detekcija ; identifikacija ; PCR
Sažetak
Bakterijski rak trešnje i višnje uzrokuju dva patovara bakterije Pseudomonas syringae: pv. syringae van Hall i pv. morsprunorum (Wormald) Young et al. Oba patogena varijeteta uzrokuju vrlo slične simptome koji mogu varirati ovisno o virulentnosti soja, starosti stabla i osjetljivosti kultivara. Trešnja je najosjetljivija na tu bakteriozu iako sve koštičave voćke mogu biti zaražene. Zaraze su obično povezane s duljim hladnim i vlažnim razdobljima, kasnim proljetnim mrazovima ili olujnom kišom koja oštećuje cvat i listove. U 2014. i 2015. godini analizirali smo više uzoraka trešnje. Identificirana su oba patovara Pseudomonas syringae u uzorcima trešnje i višnje iz Međimurske, Zadarske i Slavonsko-baranjske županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts