Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956438

Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža


Marković, Tamara
Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 956438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža
(Corrosion Processes in Food-Packaging Interaction)

Autori
Marković, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
20

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
ambalaža ; metalna ambalaža ; korozija ; hrana
(packaging ; metal packaging ; corrosion ; food)

Sažetak
Ambalaža predstavlja proizvod namijenjen čuvanju, skladištenju, transportu i prodaji hrane. Ambalažni materijali koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji su drvo, metal, karton, papir, plastika. Metalna ambalaža upotrebljava u procesu prerade i pakiranja hrane. Bijeli lim i aluminijski lim su najzastupljeniji metalni ambalažni materijali, a prisutni su u vidu konzervi, tuba, poklopaca. Korozija je spontani, negativan proces koji se javlja na metalnoj ambalaži kao posljedica djelovanja fizikalnih, fizikalno-kemijskih i bioloških čimbenika. Korozija se manifestira u obliku hrđe na metalnoj ambalaži. Razlikuje se kemijska i elektrokemijska korozija koja se očituje kao nastanak galvanskog članka između hrane i metalne ambalaže. Voda, šećer, kiseline i sol iz hrane potiču proces korozije kao i hrana čija je pH vrijednost od 3 do 5. Zaštita od korozije metalne ambalaže postiže se premazivanjem i primjenom organskih prevlaka. Cilj ovog završnog rada bio je opisati ambalažu i ambalažne materijale koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji, zatim opisati proces korozije prisutne u interakciji hrane i ambalaže te navesti i opisati neke od primjera procesa korozije u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marković, Tamara
Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Marković, T. (2018) 'Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Tamara}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {ambala\v{z}a, metalna ambala\v{z}a, korozija, hrana}, title = {Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambala\v{z}a}, keyword = {ambala\v{z}a, metalna ambala\v{z}a, korozija, hrana}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Markovi\'{c}, Tamara}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {packaging, metal packaging, corrosion, food}, title = {Corrosion Processes in Food-Packaging Interaction}, keyword = {packaging, metal packaging, corrosion, food}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font