Pregled bibliografske jedinice broj: 956427
Određivanje vitamina E
Određivanje vitamina E, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 956427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vitamina E
(Determination of vitamin E)
Autori
Rack, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Samardžić, Mirela
Ključne riječi
vitamin E ; α-tokoferol ; kromatografske metode ; HPLC
(vitamin E ; α-tocopherol ; chromatography ; HPLC)
Sažetak
Vitamini su esencijalni spojevi u ljudskom organizmu te ih je potrebno unositi hranom cijeloga života. Vitamini topivi u mastima uključuju vitamin E o kojem će ovdje biti više riječi. Vitamin E je vitamin koji ima ulogu biokatalizatora i antioksidansa u ljudskom organizmu. Vitamin E se ubraja u skupinu spojeva koji se nazivaju tokoferoli. Na tokoferole se mogu vezati različite skupine te ovisno što je vezano na molekulu tokoferola razlikuju se spojevi tokoferoli i tokotrienoli. Najpoznatiji i najrašireniji oblik skupine tokoferola je α-tokoferol. Određivanje vitamina E odnosno α-tokoferola može se izvršiti raznim metodama. Metode koje se u današnje vrijeme koriste najčešće se ubrajaju u skupinu kromatografskih metoda, gdje se posebno ističe tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC). Osim kromatografskih metoda, za određivanje vitamina E važan je postupak ekstrakcije, razne kolorimetrijske metode, spektrofotometrija, radioimunološko određivanje, elektroforeza te razne detekcije uzoraka pomoću UV-detekcije ili detekcije fluorescencijom. Sve metode koje služe za određivanje vitamina E u uzorcima, teže imati što više kvaliteta i biti što produktivnije u odnosu na dotada poznate metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(mentor)