Pregled bibliografske jedinice broj: 956421
Određivanje omega - 3 masnih kiselina
Određivanje omega - 3 masnih kiselina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 956421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje omega - 3 masnih kiselina
(Determination of omega – 3 fatty acids)
Autori
Jurčević, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
26
Mentor
Samardžić, Mirela
Ključne riječi
omega – 3 masne kiseline ; ekstrakcija ; kromatografske metode ; GC
(omega – 3 fatty acids ; extraction ; chromatography methods ; GC)
Sažetak
Omega – 3 masne kiseline posebna su skupina nezasićenih masnih kiselina. Često se opisuju kao dragocjene masnoće zato što su jako važne za zdravlje. Ključne su za zdravlje srca i krvnih žila, mozga i zglobova te pozitivno utječu na raspoloženje i pospješuju djelovanje antidepresiva. Omega – 3 masne kiseline su esencijalne, što znači da ih organizam ne može proizvesti i zato se moraju unositi hranom. Najbolji izvori ovih kiselina su masna riba, lanene sjemenke, kanola, soja i orasi. Postoji veliki broj znanstvenih publikacija koje opisuju metode određivanja i analize omega -3 masnih kiselina iz različitih namirnica. To je donijelo veliki napredak u ljudskoj prehrani i očuvanju zdravlja. U eksperimentalnim istraživanjima za izolaciju omega – 3 masnih kiselina iz biljaka ili životinja, uglavnom se koristi ekstrakcija, a najčešće korištene su metode zelene ekstrakcije, tj. ekstrakcija superkritičnim CO2 i druge. Najpopularnije metode analize i detekcije omega – 3 masnih kiselina su kromatografske metode. Najčešće korištena kromatografska metoda je GC – MS metoda koja ujedinjuje plinsku kromatografiju i masenu spektrometriju. Važno je spomenuti da su sve metode određivanja omega – 3 masnih kiselina u daljnjem razvoju i svakim novim istraživanjem znanstvenici žele ostvariti što bolje rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(mentor)