Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956421

Određivanje omega - 3 masnih kiselina


Jurčević, Iva
Određivanje omega - 3 masnih kiselina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 956421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje omega - 3 masnih kiselina
(Determination of omega – 3 fatty acids)

Autori
Jurčević, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2018

Stranica
26

Mentor
Samardžić, Mirela

Ključne riječi
omega – 3 masne kiseline ; ekstrakcija ; kromatografske metode ; GC
(omega – 3 fatty acids ; extraction ; chromatography methods ; GC)

Sažetak
Omega – 3 masne kiseline posebna su skupina nezasićenih masnih kiselina. Često se opisuju kao dragocjene masnoće zato što su jako važne za zdravlje. Ključne su za zdravlje srca i krvnih žila, mozga i zglobova te pozitivno utječu na raspoloženje i pospješuju djelovanje antidepresiva. Omega – 3 masne kiseline su esencijalne, što znači da ih organizam ne može proizvesti i zato se moraju unositi hranom. Najbolji izvori ovih kiselina su masna riba, lanene sjemenke, kanola, soja i orasi. Postoji veliki broj znanstvenih publikacija koje opisuju metode određivanja i analize omega -3 masnih kiselina iz različitih namirnica. To je donijelo veliki napredak u ljudskoj prehrani i očuvanju zdravlja. U eksperimentalnim istraživanjima za izolaciju omega – 3 masnih kiselina iz biljaka ili životinja, uglavnom se koristi ekstrakcija, a najčešće korištene su metode zelene ekstrakcije, tj. ekstrakcija superkritičnim CO2 i druge. Najpopularnije metode analize i detekcije omega – 3 masnih kiselina su kromatografske metode. Najčešće korištena kromatografska metoda je GC – MS metoda koja ujedinjuje plinsku kromatografiju i masenu spektrometriju. Važno je spomenuti da su sve metode određivanja omega – 3 masnih kiselina u daljnjem razvoju i svakim novim istraživanjem znanstvenici žele ostvariti što bolje rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Mirela Samardžić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurčević, Iva
Određivanje omega - 3 masnih kiselina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Jurčević, I. (2018) 'Određivanje omega - 3 masnih kiselina', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}evi\'{c}, Iva}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {omega – 3 masne kiseline, ekstrakcija, kromatografske metode, GC}, title = {Odre\djivanje omega - 3 masnih kiselina}, keyword = {omega – 3 masne kiseline, ekstrakcija, kromatografske metode, GC}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jur\v{c}evi\'{c}, Iva}, year = {2018}, pages = {26}, keywords = {omega – 3 fatty acids, extraction, chromatography methods, GC}, title = {Determination of omega – 3 fatty acids}, keyword = {omega – 3 fatty acids, extraction, chromatography methods, GC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font