Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956298

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke


Knechtl, Sven
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke
(Influence of high intensity ultrasound on physical properties of apple juice)

Autori
Knechtl, Sven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Neposredni voditelj
Škegro, Marko

Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica
(apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati pozitivan utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava soka od jabuke. Promatrana je promjena sljedećih fizikalnih svojstava soka od jabuke: apsorbancija, indeks stabilnosti soka od jabuke (ISS), gustoća, prividna viskoznost, raspodjela veličine čestica i temperatura. Pratio se utjecaj ultrazvuka konstantne frekvencije od 30 kHz i nominalne snage od 100 W pri amplitudama od 20, 60 i 100 %, vremenu obrade od 2, 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju obrađeni su pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazuje statistički značajan utjecaj na sva promatrana fizikalna svojstva soka i njegovu stabilnost. Najstabilniji sokovi dobiveni su pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 i 6 minuta) s vrijednostima ISS od 100 – 600 sati koje prati interval učestalosti raspodjele čestica od 0, 05 – 3 µm.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Škegro (mentor)

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knechtl, Sven
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Knechtl, S. (2018) 'Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knechtl, Sven}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke}, keyword = {ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veli\v{c}ine \v{c}estica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knechtl, Sven}, year = {2018}, pages = {30}, keywords = {apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution}, title = {Influence of high intensity ultrasound on physical properties of apple juice}, keyword = {apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font