Pregled bibliografske jedinice broj: 956298
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956298 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke
(Influence of high intensity ultrasound on physical properties of apple juice)
Autori
Knechtl, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Neposredni voditelj
Škegro, Marko
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica
(apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati pozitivan utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava soka od jabuke. Promatrana je promjena sljedećih fizikalnih svojstava soka od jabuke: apsorbancija, indeks stabilnosti soka od jabuke (ISS), gustoća, prividna viskoznost, raspodjela veličine čestica i temperatura. Pratio se utjecaj ultrazvuka konstantne frekvencije od 30 kHz i nominalne snage od 100 W pri amplitudama od 20, 60 i 100 %, vremenu obrade od 2, 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju obrađeni su pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazuje statistički značajan utjecaj na sva promatrana fizikalna svojstva soka i njegovu stabilnost. Najstabilniji sokovi dobiveni su pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 i 6 minuta) s vrijednostima ISS od 100 – 600 sati koje prati interval učestalosti raspodjele čestica od 0, 05 – 3 µm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija