Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956228

Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bučine pogače


Nejašmić, Diana
Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bučine pogače, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bučine pogače
(Influence of cryogenic grinding and high intensity ultrasound treatment on dietary fiber of millet bran and pumpkin seed cake)

Autori
Nejašmić, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
50

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
bučina pogača, kriomljevenje, prehrambena vlakna, proso, ultrazvuk
(cryogenic grinding, dietary fiber, millet, pumpkin seed cake, ultrasound)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj uvjeta mljevenja na udjel netopljivih (IDF), vlakana topljivih u vodi, a netopljivih u 78 % etanolu (SDFP) i vlakana topljivih u vodi i 78 % etanolu (SDFS) u posijama prosa i bučinoj pogači te utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) na udjel vlakana u posijama prosa. Mljevenje je provedeno sa i bez primjene hlađenja i intermedijarnog hlađenja tekućim dušikom u trajanju od 2, 4, 8 i 12 minuta, a tretman UVI s amplitudama 60 %, 80 % i 100 %, u trajanju 5, 12, 5 i 20 minuta. Rezultati pokazuju kako kriomljevenje i tretman UVI imaju statistički značajan utjecaj na udjel SDFS u posijama prosa, dok kriomljevenje nema statistički značajan utjecaj na vlakna bučine pogače. Najveći udjel SDFS u posijama prosa (1, 01 ± 0, 00 %) tretiranim mljevenjem određen je u uzorku mljevenom uz primjenu hlađenja tijekom 8 minuta, a tretiranim UVI primjenom amplitude 100 % tijekom 20 minuta (0, 75 ± 0, 00 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nejašmić, Diana
Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bučine pogače, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nejašmić, D. (2018) 'Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bučine pogače', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Neja\v{s}mi\'{c}, Diana}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, kriomljevenje, prehrambena vlakna, proso, ultrazvuk}, title = {Utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na prehrambena vlakna posija prosa i bu\v{c}ine poga\v{c}e}, keyword = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, kriomljevenje, prehrambena vlakna, proso, ultrazvuk}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Neja\v{s}mi\'{c}, Diana}, year = {2018}, pages = {50}, keywords = {cryogenic grinding, dietary fiber, millet, pumpkin seed cake, ultrasound}, title = {Influence of cryogenic grinding and high intensity ultrasound treatment on dietary fiber of millet bran and pumpkin seed cake}, keyword = {cryogenic grinding, dietary fiber, millet, pumpkin seed cake, ultrasound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font