Pregled bibliografske jedinice broj: 956119
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj
biotehnologiji
(The importance and application of yeasts in
microbial biotechnology)
Autori
Miljković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2018
Stranica
56
Mentor
Blažinkov, Mihaela
Ključne riječi
kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija
(yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology)
Sažetak
Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koje čovječanstvo upotrebljava tisućama godina. Imaju široku i temeljnu primjenu u poljoprivrednim, prehrambenim, znanstvenim i medicinskim disciplinama. Tradicionalna primjena kvasaca povezana je s razvojem mnogih fermentiranih prehrambenih proizvoda kao što su pivo, vino, pekarski proizvodi, sir i mesne prerađevine. Međutim, razvojem genetičkog inženjerstva, a time i moderne biotehnologije njihova primjena sve je značajnija i u ostalim gospodarski značajnim područjima. Neophodni su za industrijski važne procese koji uključuju proizvodnju goriva, enzima, jednostaničnih proteina i metabolita, a primjenjuju se i kao biološki agenti i pokazatelji kakvoće okoliša. Osim toga, važnu ulogu imaju u medicinskoj biotehnologiji gdje služe kao domaćini za ekspresiju proteina što je od iznimne važnosti za proizvodnju novih lijekova, cjepiva , antibiotika i ostalih farmaceutskih proizvoda. Zahvaljujući napretku genomike i stanične biologije, S. cerevisiae primarni je model organizma za proučavanje ljudskih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)