Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956119

Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji


Miljković, Maja
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji
(The importance and application of yeasts in microbial biotechnology)

Autori
Miljković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2018

Stranica
56

Mentor
Blažinkov, Mihaela

Ključne riječi
kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija
(yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology)

Sažetak
Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koje čovječanstvo upotrebljava tisućama godina. Imaju široku i temeljnu primjenu u poljoprivrednim, prehrambenim, znanstvenim i medicinskim disciplinama. Tradicionalna primjena kvasaca povezana je s razvojem mnogih fermentiranih prehrambenih proizvoda kao što su pivo, vino, pekarski proizvodi, sir i mesne prerađevine. Međutim, razvojem genetičkog inženjerstva, a time i moderne biotehnologije njihova primjena sve je značajnija i u ostalim gospodarski značajnim područjima. Neophodni su za industrijski važne procese koji uključuju proizvodnju goriva, enzima, jednostaničnih proteina i metabolita, a primjenjuju se i kao biološki agenti i pokazatelji kakvoće okoliša. Osim toga, važnu ulogu imaju u medicinskoj biotehnologiji gdje služe kao domaćini za ekspresiju proteina što je od iznimne važnosti za proizvodnju novih lijekova, cjepiva , antibiotika i ostalih farmaceutskih proizvoda. Zahvaljujući napretku genomike i stanične biologije, S. cerevisiae primarni je model organizma za proučavanje ljudskih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mihaela Blažinkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miljković, Maja
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Miljković, M. (2018) 'Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miljkovi\'{c}, Maja}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija}, title = {Zna\v{c}aj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji}, keyword = {kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miljkovi\'{c}, Maja}, year = {2018}, pages = {56}, keywords = {yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology}, title = {The importance and application of yeasts in microbial biotechnology}, keyword = {yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font