Pregled bibliografske jedinice broj: 955995
UČINCI NAČINA PREHRANE NA EPIGENETIČKE OBRASCE I ZDRAVLJE ČOVJEKA
UČINCI NAČINA PREHRANE NA EPIGENETIČKE OBRASCE I ZDRAVLJE ČOVJEKA // Kniga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( Book of abstracts: 10th International Scientific and Professional Conference With food to health ) / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 24-24 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 955995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UČINCI NAČINA PREHRANE NA EPIGENETIČKE OBRASCE I ZDRAVLJE ČOVJEKA
(EFFECTS OF NUTRITION ON EPIGENETIC PROFILES AND HUMAN HEALTH)
Autori
Glavaš-Obrovac, Ljubica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Kniga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( Book of abstracts: 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 24-24
ISBN
978-953-7005-45-0
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Epigenetika, epi-nutrijenti, zdravlje
(Epigenetics, epinutrients, health)
Sažetak
Epigenetski procesi opisuju promjene u genomu koje mogu promijeniti ekspresiju gena bez promjene slijeda u DNA. Poznato je da se prve epigenetske modifikacije DNA, kao što je metiliranje citozinskih baza na CpG dinukleotidnim mjestima, događaju već tijekom ranog fetalnog razvoja, no postoje i znanstveni dokazi da su određene epigenetske promjene nasljedne što ukazuje i na moguće transgeneracijske učinke. Tijekom života na promjene u epigenomu utječu brojni unutrašnji i vanjski čimbenici kao što su izloženost toksikantima iz okoliša i stresu, dob i prehrambene navike što može utjecati na očuvanje zdravlja, ali i povećati sklonost razvoju određenih bolesti. Prehrana i prehrambene navike izuzetno su važne, jer nutrijenti (epi-nutrijenti) mogu direktno ili indirektno stupiti u interakcije s genima te na taj način stabilizirati genom, ali i mijenjati gensku ekspresiju i metabolički odgovor. Brojne znanstvene studije pokazale su da djelovanjem epi-nutrijenata dolazi do epigenetskih promjena kao što su preoblikovanje kromatina, modifikacije u metilaciji DNA i histonima, a uočene su i promjene u mikroRNA koje reguliraju za određene bolesti specifične gene. Budući su epigenetske promjene vrlo dinamične i potencijalno reverzibilne moguće je promjenom molekularnog sastava hrane pozitivno utjecati na epigenetsku stabilnost, te time i na očuvanje zdravlja
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)