Pregled bibliografske jedinice broj: 955941
Primjena novih tehnologija uzgoja sorte 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.)
Primjena novih tehnologija uzgoja sorte 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.) // Stotrideset godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini / Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Andrijana ; Beljo, Jure (ur.).
Mostar: Federalni agromediteranski zavod, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018. str. 504-517 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 955941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena novih tehnologija uzgoja sorte 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.)
(Application of new technologies at cultivation 'Plavac mali'( Vitis vinifera L.))
Autori
Rumora, Jasna ; Ćorić, Radica ; Kozina, Bernard ; Karoglan, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Stotrideset godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini
/ Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Andrijana ; Beljo, Jure - Mostar : Federalni agromediteranski zavod, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018, 504-517
ISBN
978-9926-8198-5-9
Skup
Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 21.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
meliorirani krš, prinos, sadržaj šećera, ukupne kiseline
(meliorated karst, yield, sugar content, total acid,)
Sažetak
U zadnjih desetak godina na jadranskom priobalju i otocima podižu se novi nasadi najzastupljenije autohtone sorte 'Plavac mali' na supstratu melioriranog krša. Uzgoj grožđa 'Plavca malog' u novopodignutim vinogradima, na novim položajima uključuje i novi koncept tehnologije uzgoja na melioriranom kršu različit od tehnologije u tradicionalnim vinogradima s obzirom na gustoću sklopa sadnje i formiranje uzgojnog oblika. Agrotehničke metode vršikanja i djelomične defolijacije su standarne u vinogradima na melioriranom kršu dok se u tradicionalnim vinogradima ne primjenjuju. Istraživanje je provedeno na četiri lokacije na položaju „Rota“ i „Dingač“ u koji su uključena dva tradicionalna vinograda i dva vinograda na melioriranom kršu svaki sa po 60 trsova rapoređena u četiri ponavljanja. Dobiveni rezultati obrađeni su primjenom LSD- testa pri p≤0, 05. Prosječni prinos grožđa bio je općenito nešto veći u drugoj godini u odnosu na prethodnu godinu istraživanja, te je prosječni prinos u vinogradima na melioriranom kršu bio veći (1, 28kg) ali ne i značajno u odnosu na tradicionalne vinograde (1, 19kg). U ovom istraživanju nisu utvrđene statistički značajne razlike u parametru prosječnog broja grozdova po trsu. Prosječan sadržaj šećera bio je veći u grožđu iz tradicionalnih vinograda (106, 53°Oe) u odnosu na prosječan sadržaj u grožđu s melioriranog krša (104, 93°Oe) a dobivene razlike nisu statistički opravdane. U obje istraživane godine dobivene prosječne vrijednosti ukupnih kiselina pokazale su statistički značajnu nižu razinu sadržaja u grožđu iz tradicionalnih vinograda (4, 76 i 4, 87g/L) u odnosu na dobivene prosječne vrijednosti u grožđu s melioriranog krša (5, 42 i 5, 63g/L). Podizanje vinograda 'Plavca malog' na supstratu melioriranog krša i primjena novih tehnologija uzgoja dobiveni su rezultati pokazali da se parametri prinosa značajno ne razlikuju dok su prosječne razine ukupnih kiselina značajno veće u odnosu na dobivene niske vrijednosti u tradicionalnim vinogradima a koje su posljednjih godina sve izraženije uslijed klimatskih promjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Conference Proceedings Citation Index - Science (CPCI-S)