Pregled bibliografske jedinice broj: 955940
Analiza teksturnih svojstava bobica kao pokazatelja fenolne zrelosti grožđa tradicionalnih dalmatinskih sorata
Analiza teksturnih svojstava bobica kao pokazatelja fenolne zrelosti grožđa tradicionalnih dalmatinskih sorata // 130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini / Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure (ur.).
Mostar: Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018. str. 190-210 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 955940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza teksturnih svojstava bobica kao pokazatelja fenolne zrelosti grožđa tradicionalnih dalmatinskih sorata
(Analysis of textural properties of berries as phenolic grape maturity indicators of traditional dalmatian varieties)
Autori
Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini
/ Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure - Mostar : Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018, 190-210
ISBN
978-9926-8198-5-9
Skup
Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 21.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tekstura, tvrdoća bobice, polifenolni spojevi, crne sorte
(texture, berry hardness, polyphenols, red varieties)
Sažetak
Poznavanje polifenolnih i teksturnih atributa bobica u trenutku berbe od esencijalne je važnosti za upravljanje tehnološkim procesima u proizvodnji visoko kvalitetnih crnih vina. Bobica idealne teksture je čvrsta, lako se deformira i puca pod opterećenjem. Kinetika ekstrakcije antocijana pored mnogih fizikalno-kemijskih uvjeta tijekom maceracije, ovisi dobrim dijelom i o teksturnim svojstvima bobice, prvenstveno o tvrdoći bobice. U radu su iznesena fizikalno kemijska i mehanička svojstva sedam sorti vinove loze (Vitis vinifera L.) koje se tradicionalno uzgajaju u Dalmaciji, (Plavac mali, Tribidrag, Dobričić, Lasina, Plavina, Ljutun i Vranac). Ukupni sadržaj polifenola kvantificiran je spektrofotometrijski, a tvrdoća bobica instrumentalnom teksturnom analizom. Utvrđene su značajne razlike između sorata u devet promatranih svojstava: dimenzijama bobice (prosječnoj masi, duljini, širini), sadržaju šećera, ukupnih kiselina, ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, pH-vrijednosti, kao i tvrdoći. Koncentracija antocijana je varirala od 1, 10 (mg/g) kod sorte Lasina do 3, 87 (mg/g) kod sorte Vranac. Promatrane sorte su se diferencirale prema stupnju tvrdoće bobica. Najveća vrijednost tvrdoće bobica je zabilježena kod sorte Ljutun (8, 98 N), dok su bobice Tribidraga pokazale najmanju tvrdoću (4, 26 N). Pearsonovom korelacijskom analizom je utvrđena značajna povezanost tvrdoće bobica i ukupnih antocijana (r=-0, 34), te tvrdoće i sadržaja šećera (r=-0, 55). Analiza glavnih komponenata je pokazala jasno grupiranje sorti obzirom na parametre tvrdoće, kao i fizikalno kemijska svojstva (prosječne mase bobice, sadržaja ukupnih kiselina, šećera, ukupnih polifenola i antocijana). Poznavanje svojstva tvrdoće bobica od iznimne je važnosti pri optimizaciji ekstrakcijskih uvjeta u fazi maceracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb