Pregled bibliografske jedinice broj: 955772
Polifenolni profil Biske
Polifenolni profil Biske, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 955772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni profil Biske
(Polyphenol profile of Biska)
Autori
Granić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Mrvčić, Jasna
Ključne riječi
Biska ; imela ; maceracija ; polifenoli ; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(Biska ; mistletoe ; maceration ; polyphenols ; high performance liquid chromatography maceration, mistletoe, polyphenols)
Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica proizvedena prostupkom maceracije lišća i grančica bijele imele u vodeno-alkoholoj bazi (etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla ili rakija komovica). Tijekom procesa maceracije dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih spojeva imele (polifenoli, lektini, viskotoksini) koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, pa se Biska ujedno smatra i ljekovitom rakijom. Cilj rada je odrediti i usporediti polifenolni profil 14 uzoraka Biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni profil uzoraka Biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji polifenolni spoj u uzorcima Biske je kvercetin-3-glikozid koji je detektiran u svim uzorcima. Od ostalih polifenolnih spojeva u pojedinim uzorcima detektirani su protokatehinska kiselina, katehin te klorogena kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija