Pregled bibliografske jedinice broj: 955714
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 955714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova
između država članica EU
(Comparison of lamb carcass classification systems
between EU member states)
Autori
Žabčić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup
(European Union, sheep, lamb, classification, carcass)
Sažetak
Države članice Europske Unije primjenjuju jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova. Način provođenja klasifikacije trupova temelji se na subjektivnom ocjenjivanju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom od strane ovlaštenih klasifikatora. Klasifikacija janjećih trupova provodi se u dvije kategorije: 1) za trupove laganije od 13 kg i 2) za trupove teže od 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije gdje svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti masnim tkivom (ocjene 1 – 5) uvrštavaju u dvije kategorije. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ sustavu u pet klasa (od E=izvrsna do P= slaba). Prekrivenost trupa masnim tkivom u Hrvatskoj se vrednuje ocjenama od 1 do 5, neovisno o težinskoj kategoriji trupa, dok je u nekim mediteranskim zemljama službeni raspon navedenih ocjena 1 – 4 ili 1 – 3. Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)