Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 955714

Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU


Žabčić, Stjepan
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 955714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU
(Comparison of lamb carcass classification systems between EU member states)

Autori
Žabčić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2018

Stranica
20

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup
(European Union, sheep, lamb, classification, carcass)

Sažetak
Države članice Europske Unije primjenjuju jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova. Način provođenja klasifikacije trupova temelji se na subjektivnom ocjenjivanju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom od strane ovlaštenih klasifikatora. Klasifikacija janjećih trupova provodi se u dvije kategorije: 1) za trupove laganije od 13 kg i 2) za trupove teže od 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije gdje svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti masnim tkivom (ocjene 1 – 5) uvrštavaju u dvije kategorije. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ sustavu u pet klasa (od E=izvrsna do P= slaba). Prekrivenost trupa masnim tkivom u Hrvatskoj se vrednuje ocjenama od 1 do 5, neovisno o težinskoj kategoriji trupa, dok je u nekim mediteranskim zemljama službeni raspon navedenih ocjena 1 – 4 ili 1 – 3. Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žabčić, Stjepan
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žabčić, S. (2018) 'Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ab\v{c}i\'{c}, Stjepan}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup}, title = {Usporedba sustava klasifikacije janje\'{c}ih trupova izme\dju dr\v{z}ava \v{c}lanica EU}, keyword = {Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ab\v{c}i\'{c}, Stjepan}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {European Union, sheep, lamb, classification, carcass}, title = {Comparison of lamb carcass classification systems between EU member states}, keyword = {European Union, sheep, lamb, classification, carcass}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font