Pregled bibliografske jedinice broj: 955673
Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća
Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 955673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća
(The effect of fruit position on its quality)
Autori
Del-Vechio, Dolores
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
24
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Vuković, Marko
Ključne riječi
plod, krošnja, svjetlo, toplina
(fruit, canopy, light, temperature)
Sažetak
U ovom radu opisuje se kako raspored plodova u krošnji može utjecati na njihovu kakvoću. Plodovi su izloženi različitom okruženju unutar krošnje, a uzrok njihove razlike u kvaliteti su mikroklimatske razlike. Navedeni su utjecaji okoline na stabla voćaka kao što su dostupnost svjetla i toplina. Opisani su također unutarnji i vanjski parametri kakvoće plodova. U unutarnje parametre spadaju veličina i oblik ploda te obojenost kožice ploda, a u unutarnji su tvrdoća mesa, sadržaj topljive suhe tvari, polifenoli i antioksidativna aktivnost. U gušćim krošnjama veće je natjecanje plodova- za svjetlo, vodu ili mineralne tvari. Prodor svjetlosti postupno se smanjuje prema unutrašnjosti i donjem dijelu krošnje. Kvaliteta ploda važan je čimbenik jer vanjski izgled najviše privlači potrošače, a isto tako i njihov unutarnji izgled, okus i aroma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb