Pregled bibliografske jedinice broj: 955648
Sol i gel kao koloidni sustavi
Sol i gel kao koloidni sustavi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 955648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sol i gel kao koloidni sustavi
(Sol and gel as colloidal systems)
Autori
Trputac, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
28.08
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
koloidni sustavi ; sol ; gel
(colloidal systems ; sol ; gel)
Sažetak
Koloidni sustavi su disperzni sustavi, a sastoje se od disperznog sredstva i disperzne faze. Sol je koloidna otopina gdje je disperzna faza kruta, a disperzno sredstvo tekuće. Sol spontano ili hlađenjem može prijeći u gel stanje. Gel je koloidni sustav, mrežaste strukture u koju je uklopljeno tekuće disperzno sredstvo. Gelovi, ovisno o tekućoj fazi unutar gela, mogu biti hidrogelovi, alkogelovi i aerogelovi. U prehrambenoj industriji sol i gel su prisutni u različitim prehrambenim proizvodima kao što su džemovi, želei, pektin, agar agar i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati koloidne sustave sol i gel, objasniti njihova svojstva te navesti i opisati primjenu u prehrambenoj industriji u vidu prehrambenog proizvoda (džemovi, marmelade) i aditiva (želatina, agar).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija