Pregled bibliografske jedinice broj: 955297
Usporedba temperaturnog režima tla u voćnjacima jabuke i trešnje
Usporedba temperaturnog režima tla u voćnjacima jabuke i trešnje // "Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika"
Vukovar, Hrvatska, 2018. str. 53-53 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 955297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba temperaturnog režima tla u voćnjacima jabuke i trešnje
(Comparison of soil temperature regime in apple and cherry orchard)
Autori
Ivan, Magdić ; Stjepan, Husnjak ; Danijela, Jungić ; Toni, Jagečić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
"Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika"
/ - , 2018, 53-53
Skup
13. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 10.09.2018. - 14.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
temperatura tla, vegetacijsko razdoblje, jabuka, trešnja
(soil temperature, vegetation period, apple, cherry)
Sažetak
Temperatura tla utječe na fizikalne, kemijske i biološke procese u tlu te fiziološke procese u biljci. Temperaturni režim tla predstavlja promjene temperature u tlu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u temperaturnom režimu tla između voćnjaka jabuke i trešnje kroz vegetacijsko razdoblje (04. – 09. mjesec) tijekom 2016. godine. Spomenute voćne vrste nalaze se u istom voćnjaku u sklopu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (45°49'43"S, 16°01'44"I). Temperatura tla mjerena je termometrima postavljenima na dvije dubine (20 i 40 cm) na udaljenosti 30 cm od debla voćke. Temperatura tla očitavana je svakih 5 dana. Tlo na kojem se provodilo istraživanje prema sistematskoj oznaci pripada redu terestričkih tala, tipu rigolano te podtipu iz eutrično smeđeg. Statistička obrada podataka odrađena je t-testom za zavisne uzorke u statističkom paketu SAS Enterprise Guide 6.1. Temperatura tla na 20 cm dubine kretala se između minimalnih (MIN) 11, 8 °C (20. 04.) do maksimalnih (MAX) 25, 3 °C (08. 08.) kod jabuke, odnosno MIN 11, 8 °C (20. 04.) do MAX 25 °C (08. 08.) kod trešnje. Na dubini od 40 cm temperatura tla se kretala od MIN 10, 9 °C (04. 04.) do MAX 24, 1°C (25. 07.) kod jabuke, odnosno od MIN 10, 9 °C (04. 04.) do MAX 23, 4 °C (25. 07.) kod trešnje. Rezultati mjerenja ukazuju kako tijekom istraživanog razdoblja i na obje istraživane dubine tla nema statistički značajne razlike u temperaturnom režimu tla između voćnjaka jabuke i trešnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)