Pregled bibliografske jedinice broj: 954995
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 954995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE
(PHISICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF APPLE DISTILLATE)
Autori
Lukin, Priska
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
frakcijska destilacija ; jabuka ; voćna rakija ; rektifikacija
(fractional distillation ; apple ; fruit brandy ; rectification)
Sažetak
Jabuka (Malus domestica sp.) je voće koje se često koristi za proizvodnju rakije u Hrvatskoj. Određeni omjer kiselina i šećera u nekim vrstama jabuke doprinosi kvaliteti destilata pa se većinom koriste vrste Jonatan i Zlatni delišes. Konačni proizvod je jabukovača - voćna rakija dobivena destilacijom prefermentiranog mošta jabuke. Tijekom procesa proizvodnje ispitivanih uzoraka korištena je frakcijska destilacija, kojom se najbolje izdvajaju aromatske komponente koje pridonose kvaliteti destilata. Cilj ovog rada je praćenje procesa proizvodnje rakije od jabuke i određivanje njenih karakteristika. Određena je koncentracija hlapivih komponenti (ukupni esteri i kiseline), metanola i etanola u različitim frakcijama destilata. Rezultati su pokazali da je koncentracija hlapivih komponenti najveća u prvoj frakciji, jednako kao i koncentracija metanola i etanola. Njihov udio se smanjuje tijekom destilacije, zbog čega je njihova koncentracija u drugoj frakciji manja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)