Pregled bibliografske jedinice broj: 954994
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 954994 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama
(Microbiological control of pomegrante juice treated with non-thermal techniques)
Autori
Samardžić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
hladna plazma ; mikrobiološka kontrola ; netoplinske tehnike ; šipak ; ultrazvuk
(cold plasma ; microbiological control ; non-thermal techniques ; pomegranate juice ; ultrasound)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana netoplinskim tehnikama, ultrazvukom i hladnom plazmom - pojedinačno i u kombinaciji, na mikrobiološku kvalitetu svježe iscijeđenog šipkovog soka te soka nakon 7. i 14. dana skladištenja pri + 4 °C. Uzorci su tretirani ultrazvukom i hladnom plazmom različitih amplituda i frekvencija te je zatim provedena mikrobiološka kontrola kako bi se utvrdilo koja od ovih tehnika i primijenjeni režim tretiranja je primjenjiv u inaktivaciji mikroorganizama. Najboljom se pokazala kombinacija ove dvije tehnike u uzorku koji je tretiran ultrazvukom amplitude 75 μm-1 u trajanju od 2, 5 minute te hladnom plazmom frekvencije 60 Hz u trajanju od 5 minuta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)