Pregled bibliografske jedinice broj: 954978
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016., 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u
razdoblju 2006.- 2016.
(Changes in the structure of agricultural production
in the period 2006-2016)
Autori
Abdel Rahim, Amani
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Franić, Ramona
Neposredni voditelj
Kovačićek, Tihana
Ključne riječi
poljoprivredna proizvodnja, promjene, poljoprivredni proizvodi, razvoj
(agricultural production, changes, agricultural products, development)
Sažetak
Cilj rada je ustanoviti promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2006. do 2016. godine. Istraživanje je pokazalo kako stočarska proizvodnja čini 35% od ukupne poljoprivredne proizvodnje, uz pad vrijednosti stočarske proizvodnje. U stočarskoj proizvodnji najvažniju ulogu imaju uzgoj goveda, svinja, ovca i peradi te koza. Hrvatska nije samodostatna u stočarskoj proizvodnji te većinu proizvoda podmiruje uvozom. Najvažnije hrvatske žitarice su pšenica, kukuruz i ječam te su 2012. godine žitarice zauzimale 6, 11 milijuna hektara od ukupne korištene poljoprivredne površine (67, 7%), no od tada se ta površina kontinuirano smanjuje. Najznačajnije vrste povrća u potrošnji su kupus, rajčica, paprika, krastavac, salata i mrkva. Unatoč dobrim mogućnostima za proizvodnju povrća na hrvatskom području, ona je i dalje nedostatna. Cjelokupna proizvodnja povrća odvija se na površini od oko 70.000 ha pri čemu je približno 70% u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Najvažnije voćne kulture u Hrvatskoj su jabuka, šljiva, breskva, maslina i kruška. Domaće tržište poljoprivrednih proizvoda obilježava uvozna ovisnost za gotovo sve voćne kulture, a izuzetak čini proizvodnja mandarina, višnja i trešnji. Povećana proizvodnja nije dostatna za domaću potražnju, tako da uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bilježi stalan rast.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb