Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954978

Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.


Abdel Rahim, Amani
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016., 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.
(Changes in the structure of agricultural production in the period 2006-2016)

Autori
Abdel Rahim, Amani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Franić, Ramona

Neposredni voditelj
Kovačićek, Tihana

Ključne riječi
poljoprivredna proizvodnja, promjene, poljoprivredni proizvodi, razvoj
(agricultural production, changes, agricultural products, development)

Sažetak
Cilj rada je ustanoviti promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2006. do 2016. godine. Istraživanje je pokazalo kako stočarska proizvodnja čini 35% od ukupne poljoprivredne proizvodnje, uz pad vrijednosti stočarske proizvodnje. U stočarskoj proizvodnji najvažniju ulogu imaju uzgoj goveda, svinja, ovca i peradi te koza. Hrvatska nije samodostatna u stočarskoj proizvodnji te većinu proizvoda podmiruje uvozom. Najvažnije hrvatske žitarice su pšenica, kukuruz i ječam te su 2012. godine žitarice zauzimale 6, 11 milijuna hektara od ukupne korištene poljoprivredne površine (67, 7%), no od tada se ta površina kontinuirano smanjuje. Najznačajnije vrste povrća u potrošnji su kupus, rajčica, paprika, krastavac, salata i mrkva. Unatoč dobrim mogućnostima za proizvodnju povrća na hrvatskom području, ona je i dalje nedostatna. Cjelokupna proizvodnja povrća odvija se na površini od oko 70.000 ha pri čemu je približno 70% u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Najvažnije voćne kulture u Hrvatskoj su jabuka, šljiva, breskva, maslina i kruška. Domaće tržište poljoprivrednih proizvoda obilježava uvozna ovisnost za gotovo sve voćne kulture, a izuzetak čini proizvodnja mandarina, višnja i trešnji. Povećana proizvodnja nije dostatna za domaću potražnju, tako da uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bilježi stalan rast.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tihana Kovačićek (mentor)

Avatar Url Ramona Franić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Abdel Rahim, Amani
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016., 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Abdel Rahim, A. (2018) 'Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Abdel Rahim, Amani}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {poljoprivredna proizvodnja, promjene, poljoprivredni proizvodi, razvoj}, title = {Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.}, keyword = {poljoprivredna proizvodnja, promjene, poljoprivredni proizvodi, razvoj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Abdel Rahim, Amani}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {agricultural production, changes, agricultural products, development}, title = {Changes in the structure of agricultural production in the period 2006-2016}, keyword = {agricultural production, changes, agricultural products, development}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font