Pregled bibliografske jedinice broj: 954912
Količina mikroelemenata u mrkvi iz različitih prodajnih kanala
Količina mikroelemenata u mrkvi iz različitih prodajnih kanala // Knjiga sažetaka / Romić, Marija ; Rastija, Domagoj ; Popović, Brigita (ur.).
Vukovar: Studio HS internet, 2018. str. 55-55 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 954912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina mikroelemenata u mrkvi iz različitih prodajnih kanala
(Carrot microelements content from different sales channels)
Autori
Petek, Marko ; Karažija, Tomislav ; Lazarević, Boris ; Šatvar, Mihaela ; Pavić, Ivona ; Herak Ćustić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka
/ Romić, Marija ; Rastija, Domagoj ; Popović, Brigita - Vukovar : Studio HS internet, 2018, 55-55
ISBN
978-953-7878-85-6
Skup
13. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 10.09.2018. - 14.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Dacus carota, željezo, mangan, cink, minerali
(Dacus carota, iron, manganese, zinc, minerals)
Sažetak
Povrće je moguće proizvoditi na konvencionalni i organski način, te se takvo povrće i nalazi na tržištu. Ovisno o načinu proizvodnje i mineralni sastav se razlikuje. Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u količinama mikroelemenata na tržištu grada Zagreba iz 3 različita prodajna kanala. Uzorkovanje je u triplikatu provedeno u 5 trgovačkih centara, na 5 tržnica i u 5 trgovina organskim proizvodima. Nakon digestije suhog biljnog materijala koncentriranom HNO3, željezo, manga, cink i bakar određeni su atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Prosječne količine mikroelemenata u trgovačkim lancima, na tržnicama i u trgovinama organskim proizvodima kretale su se od 15, 34-29, 61 mg Fe kg-1, 7, 97-9, 07 mg Mn kg-1, 14, 62-14, 87 mg Zn kg-1, 4, 38-6, 11 mg Cu kg-1. Nije utvrđena pravilnost u količinama mikroelemenata obzirom na izvor prodaje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Mihaela Šatvar
(autor)