Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954904

MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA


Popović, Ranka
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA
(POSSIBILITIES FOR SIMPLIFYING THE PROCEDURE OF SOIL PARTICLE DENSITY DETERMINATION)

Autori
Popović, Ranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.08

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Rubinić, Vedran

Neposredni voditelj
Magdić, Ivan

Ključne riječi
gustoća čvrstih čestica tla, piknometarska metoda, temperiranje uzorka tla, praškasto ilovasta tla, slabo humozna tla
(soil particle density, pycnometer method, soil sample tempering, silt loam soils, soils with low organic matter content)

Sažetak
Gustoća čvrstih čestica tla (ρč) je omjer mase i neporoznog volumena suhog tla. Za razliku od volumne gustoće, ona ne varira znatno te nerijetko iznosi oko 2.65 g/cm³. Zbog toga se ponekad niti ne analizira. Ipak, kako ρč ovisi o sadržaju organske tvari (ali i o mineralogiji tla), preporučljivo ju je odrediti (pogotovo u površinskom sloju tla). Pritom je standardna laboratorijska analiza zahtjevna i dugotrajna. Stoga je cilj rada bio, u 20 praškasto ilovastih i slabo humoznih uzoraka tla, ispitati da li izostavljanje kuhanja i temperiranja uzorka utječe na rezultat analize. Iako je statistički signifikantna razlika u vrijednosti ρč dobivenoj primjenom pojednostavljenog postupka analize utvrđena, razlika između prosječnih vrijednosti sa i bez kuhanja/temperiranja bila je mala (redom, 2.67 g/cm3 i 2.64 g/cm3). Stoga, ako je vrijednost ρč potrebna prvenstveno za izračun ukupne poroznosti tla i s njome povezanih značajki, ovdje ispitano pojednostavljenje analize može biti opravdano.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vedran Rubinić (mentor)

Avatar Url Ivan Magdić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Ranka
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Popović, R. (2018) 'MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Ranka}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {gusto\'{c}a \v{c}vrstih \v{c}estica tla, piknometarska metoda, temperiranje uzorka tla, pra\v{s}kasto ilovasta tla, slabo humozna tla}, title = {MOGU\'{C}NOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODRE\DJIVANJA GUSTO\'{C}E \v{C}VRSTIH \v{C}ESTICA TLA}, keyword = {gusto\'{c}a \v{c}vrstih \v{c}estica tla, piknometarska metoda, temperiranje uzorka tla, pra\v{s}kasto ilovasta tla, slabo humozna tla}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Ranka}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {soil particle density, pycnometer method, soil sample tempering, silt loam soils, soils with low organic matter content}, title = {POSSIBILITIES FOR SIMPLIFYING THE PROCEDURE OF SOIL PARTICLE DENSITY DETERMINATION}, keyword = {soil particle density, pycnometer method, soil sample tempering, silt loam soils, soils with low organic matter content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font