Pregled bibliografske jedinice broj: 954904
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MOGUĆNOSTI POJEDNOSTAVLJENJA POSTUPKA ODREĐIVANJA GUSTOĆE ČVRSTIH ČESTICA TLA
(POSSIBILITIES FOR SIMPLIFYING THE PROCEDURE OF SOIL PARTICLE DENSITY DETERMINATION)
Autori
Popović, Ranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.08
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Rubinić, Vedran
Neposredni voditelj
Magdić, Ivan
Ključne riječi
gustoća čvrstih čestica tla, piknometarska metoda, temperiranje uzorka tla, praškasto ilovasta tla, slabo humozna tla
(soil particle density, pycnometer method, soil sample tempering, silt loam soils, soils with low organic matter content)
Sažetak
Gustoća čvrstih čestica tla (ρč) je omjer mase i neporoznog volumena suhog tla. Za razliku od volumne gustoće, ona ne varira znatno te nerijetko iznosi oko 2.65 g/cm³. Zbog toga se ponekad niti ne analizira. Ipak, kako ρč ovisi o sadržaju organske tvari (ali i o mineralogiji tla), preporučljivo ju je odrediti (pogotovo u površinskom sloju tla). Pritom je standardna laboratorijska analiza zahtjevna i dugotrajna. Stoga je cilj rada bio, u 20 praškasto ilovastih i slabo humoznih uzoraka tla, ispitati da li izostavljanje kuhanja i temperiranja uzorka utječe na rezultat analize. Iako je statistički signifikantna razlika u vrijednosti ρč dobivenoj primjenom pojednostavljenog postupka analize utvrđena, razlika između prosječnih vrijednosti sa i bez kuhanja/temperiranja bila je mala (redom, 2.67 g/cm3 i 2.64 g/cm3). Stoga, ako je vrijednost ρč potrebna prvenstveno za izračun ukupne poroznosti tla i s njome povezanih značajki, ovdje ispitano pojednostavljenje analize može biti opravdano.
Izvorni jezik
Hrvatski