Pregled bibliografske jedinice broj: 954895
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu
mrkve na tržištu grada Zagreba
(Calcium status in orange coloured carrot root on
market in city of Zagreb)
Autori
Vrankić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
hraniva, makroelement, minerali, porodica štitarki
(nutrients, macroelement, minerals, Apiaceae family)
Sažetak
Mrkva je povrtna kultura iz porodice štitarki i izrazito je bitna u ljudskoj prehrani zbog nutritivnog sastava njezinog korijen. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalcij je makroelement koji u biljkama ima brojne fiziološke uloge i nalazi se u brojnim staničnim organelama: mitohondriju, kloroplastima i ribosomima. Važnost kalcija u tlu odražava se kroz utjecaj na pH tla, utječe na raspoloživost pojedinih elemenata i ima ulogu u održavanju strukture tla. Kalcij se u ljudskom organizmu najvećim dijelom nalazi u strukturi kostiju i zuba. Sudjeluje u raznim fiziološkim procesima: u kontrakciji mišićnih vlakana, prijenosu živčanih impulsa, kontroli krvnog tlaka, sprječava razvoj osteoporoze u starijoj dobi i razvoj rahitisa kod djece zajedno s vitaminom D. Konzumenti nemaju mogućnost uvida u stvarni mineralni sastav povrća prilikom kupnje te je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve kao i usporedba rezultata obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovina ekološkim proizvodima, 5 tržnica i 5 trgovačkih lanaca. Kalcij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalcija kretala se u rasponu od 0, 25% do 0, 57% Ca u suhoj tvari, odnosno od 22, 02 mg Ca/100 g do 63, 35 mg Ca/100 g svježe tvari. Općenito, najveće vrijednosti kalcija utvrđene su u uzorcima korijena mrkve iz trgovačkih lanaca (0, 41% Ca u suhoj tvari, odnosno 41, 31 mg Ca/100 g svježe tvari).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)