Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954895

Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba


Vrankić, Ivana
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
(Calcium status in orange coloured carrot root on market in city of Zagreb)

Autori
Vrankić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
hraniva, makroelement, minerali, porodica štitarki
(nutrients, macroelement, minerals, Apiaceae family)

Sažetak
Mrkva je povrtna kultura iz porodice štitarki i izrazito je bitna u ljudskoj prehrani zbog nutritivnog sastava njezinog korijen. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalcij je makroelement koji u biljkama ima brojne fiziološke uloge i nalazi se u brojnim staničnim organelama: mitohondriju, kloroplastima i ribosomima. Važnost kalcija u tlu odražava se kroz utjecaj na pH tla, utječe na raspoloživost pojedinih elemenata i ima ulogu u održavanju strukture tla. Kalcij se u ljudskom organizmu najvećim dijelom nalazi u strukturi kostiju i zuba. Sudjeluje u raznim fiziološkim procesima: u kontrakciji mišićnih vlakana, prijenosu živčanih impulsa, kontroli krvnog tlaka, sprječava razvoj osteoporoze u starijoj dobi i razvoj rahitisa kod djece zajedno s vitaminom D. Konzumenti nemaju mogućnost uvida u stvarni mineralni sastav povrća prilikom kupnje te je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve kao i usporedba rezultata obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovina ekološkim proizvodima, 5 tržnica i 5 trgovačkih lanaca. Kalcij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalcija kretala se u rasponu od 0, 25% do 0, 57% Ca u suhoj tvari, odnosno od 22, 02 mg Ca/100 g do 63, 35 mg Ca/100 g svježe tvari. Općenito, najveće vrijednosti kalcija utvrđene su u uzorcima korijena mrkve iz trgovačkih lanaca (0, 41% Ca u suhoj tvari, odnosno 41, 31 mg Ca/100 g svježe tvari).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrankić, Ivana
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vrankić, I. (2018) 'Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vranki\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {hraniva, makroelement, minerali, porodica \v{s}titarki}, title = {Koli\v{c}ina kalcija u naran\v{c}asto obojenom korijenu mrkve na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {hraniva, makroelement, minerali, porodica \v{s}titarki}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vranki\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {nutrients, macroelement, minerals, Apiaceae family}, title = {Calcium status in orange coloured carrot root on market in city of Zagreb}, keyword = {nutrients, macroelement, minerals, Apiaceae family}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font