Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954892

Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba


Jajetić, Andrea
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
(Carrot root magnesium content on market of city of Zagreb)

Autori
Jajetić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2018

Stranica
25

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
dnevna potreba, makroelement, mineral, povrće
(daily need, macroelement, mineral, vegetable)

Sažetak
Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magenzija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0, 07 do 0, 21% Mg ST (prosječno 0, 13 u trgovačkim lancima, 0, 12 na tržnicama i 0, 09% Mg ST u trgovinama ekološkim proizvodima) odnosno od 5, 73 do 24, 33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari (prosječno 13, 07 u trgovačkim lancima, 10, 99 na tržnicama i 8, 17 mg Mg 100 g-1 svježe tvari u trgovinama ekološkim proizvodima).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jajetić, Andrea
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jajetić, A. (2018) 'Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jajeti\'{c}, Andrea}, year = {2018}, pages = {25}, keywords = {dnevna potreba, makroelement, mineral, povr\'{c}e}, title = {Koli\v{c}ina magnezija u korijenu mrkve na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {dnevna potreba, makroelement, mineral, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jajeti\'{c}, Andrea}, year = {2018}, pages = {25}, keywords = {daily need, macroelement, mineral, vegetable}, title = {Carrot root magnesium content on market of city of Zagreb}, keyword = {daily need, macroelement, mineral, vegetable}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font