Pregled bibliografske jedinice broj: 954892
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu
grada Zagreba
(Carrot root magnesium content on market of city of
Zagreb)
Autori
Jajetić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
dnevna potreba, makroelement, mineral, povrće
(daily need, macroelement, mineral, vegetable)
Sažetak
Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magenzija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0, 07 do 0, 21% Mg ST (prosječno 0, 13 u trgovačkim lancima, 0, 12 na tržnicama i 0, 09% Mg ST u trgovinama ekološkim proizvodima) odnosno od 5, 73 do 24, 33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari (prosječno 13, 07 u trgovačkim lancima, 10, 99 na tržnicama i 8, 17 mg Mg 100 g-1 svježe tvari u trgovinama ekološkim proizvodima).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)