Pregled bibliografske jedinice broj: 954624
Utjecaj temperature na trajanje dormantnosti sjemena facelije (Phacelia tanacetifolia Benth.)
Utjecaj temperature na trajanje dormantnosti sjemena facelije (Phacelia tanacetifolia Benth.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na trajanje dormantnosti sjemena facelije (Phacelia tanacetifolia Benth.)
(Influence of temperature on the length of dormancy of phacelia seeds (Phacelia tanacetifolia Benth.))
Autori
Đukić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Svečnjak, Zlatko
Neposredni voditelj
Jareš, Dario
Ključne riječi
facelija, dormantnost sjemena, temperatura skladištenja, ukupna klijavost
(Phacelia, seed dormancy, storage temperature, total germination)
Sažetak
Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth.) je biljna vrsta koja je kod nas relativno malo istražena, a porijeklom iz Amerike, Kalifornije. U Europu je introducirana početkom 19. stoljeća. Strana literatura ukazuje da sjeme facelije (Phacelia tanacetifolia Benth.) karakterizira određeni stupanj dormantnosti. Dobro je poznato da na dormantnost sjemena utječu brojni vanjski čimbenici od kojih temperatura često ima najvažniju ulogu. Glavni cilj ovog diplomskog rada je praćenje dinamike klijavosti odnosno gubitka dormantnosti sjemena facelije u pravilnim (određenim) vremenskim intervalima nakon žetve. Rezultati istraživanja prikazani su kroz tri parametra: ukupnu klijavost, energiju klijanja i prosječno vrijeme klijanja sjemena Phacelia tanacetifolia Benth. Neposredno nakon žetve veliki udio sjemena bilo je dormantan. Temperatura skladištenja značajno je utjecala na ukupnu klijavost i energiju klijanja sjemena facelije. Veći gubitak dormantnosti sjemena facelije utvrđen je kod skladištenja pri temperaturi od 20°C u odnosu na skladištenje pri 5°C. Broj dana skladištenja bio je značajan izvor varijabilnosti za ukupnu klijavost, energiju klijanja kao i prosječno vrijeme klijanja sjemena facelija. Povećanjem broja dana skladištenja povećavala se ukupna klijavost sjemena. Međutim, utvrđena je signifikantnost interakcije temperatura skladištenja × broj dana skladištenja što ukazuje da je reakcija sjemena facelije na istraživane temperature skladištenja (5°C i 20°C) bila različita kod različitog broja dana skladištenja. Kod sjemena koje je skladišteno 14, 28, 42 i 56 dormantnost sjemena brže se smanjivala pri temperaturi skladištenja od 20°C u odnosu na 5°C, dok je 70-og i 98-og dana skladištenja klijavost bila slična pri obje temperature skladištenja. Potpuni gubitak dormantnosti sjemena utvrđen je već 56-og dan pri temperaturi skladištenja 20°C, dok je pri temperaturi skladištenja od 5°C bilo potrebno 70 dana skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb