Pregled bibliografske jedinice broj: 954575
Produženi tov svinja
Produženi tov svinja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Produženi tov svinja
(Prolonged fattening of pigs)
Autori
Fotović, Mihael
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Škorput, Dubravko
Ključne riječi
svinje, produženi tov, dnevni prirast, konverzija, pasmina
(pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, breed)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je opisati značajke i proces produženog tova, prikazati hrvatske i strane autohtone pasmine pogodne za produženi tov te dati pregled dostupnih rezultata iz literature. Za razliku od konvencionalnog tova svinja (30-110 kg) koji traje u prosjeku 90 do 100 dana, produženi tov zahtjeva još dodatnih 60-90 dana tova ovisno o ciljnoj tjelesnoj masi za klanje (150-170 kg). Smatra se da se kod svinja u produženom tovu za 80-90 dana smanjuje dnevni prirast za >5%, a konverzija raste za >15%. Pasmine svinja koje se koriste u produženom tovu bolje iskorištavaju hranu i brže postignu veće tjelesne mase nakon klasičnog tova do 110 kg, te se koriste u većini slučajeva za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Autohtone pasmine svinja pogodne za produženi tov su turopoljska svinja, crna slavonska svinja, te pasmina u priznavanju, banijska šara svinja. Od stranih pasmina možemo istaknuti španjolsku iberijsku pasminu svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)