Pregled bibliografske jedinice broj: 954547
Fiziološke bolesti na plodovima voća poslije berbe
Fiziološke bolesti na plodovima voća poslije berbe, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološke bolesti na plodovima voća poslije berbe
(Post harvest fruit physiological disorders)
Autori
Šantalab, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Vuković, Marko
Ključne riječi
fiziološki poremećaji, voće, čuvanje voća
(physiological disorders, fruit, fruit storage)
Sažetak
Fiziološki poremećaji voća jedan su od glavnih razloga ekonomskih gubitaka. U modernoj im se poljoprivredi pridaje sve više pozornosti kako bi se gubitci umanjili ili u potpunosti izbjegli. Uzroci, odnosno čimbenici, nastanka podijeljeni su u dvije skupine prema trenutku u kojem utječu na pojavnost fizioloških poremećaja. Prva skupina, čimbenika prije berbe, u koju spadaju ekološki uvjeti u voćnjaku, opskrbljenost mineralnim tvarima i pozicija ploda u krošnji još u voćnjaku mogu inhibirati ili potaknuti razvoj fizioloških poremećaja kod osjetljivih sorata određenih voćnih vrsta. Optimalan trenutak berbe predispozicija je za visoku kvalitetu ploda u pogledu njegovih fizikalno kemijskih svojstava te time smanjuje vjerojatnost pojave fiziološki poremećaja. Nakon berbe, uvjeti za vrijeme skladištenja i transporta, kao što su temperatura i zastupljenost određenih plinova, mogu također pozitivno ili negativno utjecati na pojavnost bolesti.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb