Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954487

Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka


Slovenec, Pavla
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka
(Advantages and disadvantages of goats in meat and milk production)

Autori
Slovenec, Pavla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Mioč, Boro

Neposredni voditelj
Držaić, Valentino

Ključne riječi
koze ; ovce ; goveda ; meso ; mlijeko
(goats ; sheep ; catlle ; meat ; milk)

Sažetak
Nerijetko se u stočarskoj proizvodnji domaće životinje međusobno uspoređuje, ponajviše po visini proizvodnje ili količini proizvoda u određenoj jedinici vremena te možebitnoj ostvarenoj financijskoj dobiti. Koze u usporedbi s govedima i ovcama imaju određenih prednosti, ali i nedostataka u proizvodnji mlijeka i mesa. Od uspoređivanih vrsta u svijetu se uzgaja najmanje koza, zatim ovaca te goveda kojih je najviše. Sukladno broju životinja pojedine vrste, ali i predispozicijama za proizvodnju mesa godišnje se u svijetu proizvede 5 milijuna tona kozjeg, 9 milijuna tona ovčjeg i 65 milijuna tona goveđeg mesa. Prednosti koza u proizvodnji mesa su visoka plodnost, dugovječnost i poželjna kvaliteta mesa, a nedostaci su slabe tovne sposobnosti, te manji broj selekcioniranih mesnih pasmina. Za razliku od slabijih mesnih odlika, koze karakteriziraju dobre mliječne predispozicije. Ukupno godišnje u svijetu se proizvede oko 15 milijuna tona kozjeg, 9 milijuna ovčjeg i 659 milijuna tona kravljeg mlijeka. Koze mogu proizvesti 15 do 20 puta više mlijeka po jedinici tjelesne mase što ih čini učinkovitijim u proizvodnji mlijeka od ovaca i goveda. Prednost kozjeg mlijeka je bolja probavljivost i veći udio zasićenih masnih kiselina važnih za prehranu i zdravlje potrošača. Nedostatak koza u proizvodnji mlijeka je manja količina proizvedenoga mlijeka u laktaciji i cjeloživotna po grlu u odnosu na goveda te izražen i prepoznatljiv miris i okus mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (mentor)

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slovenec, Pavla
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Slovenec, P. (2018) 'Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Slovenec, Pavla}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {koze, ovce, goveda, meso, mlijeko}, title = {Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka}, keyword = {koze, ovce, goveda, meso, mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Slovenec, Pavla}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {goats, sheep, catlle, meat, milk}, title = {Advantages and disadvantages of goats in meat and milk production}, keyword = {goats, sheep, catlle, meat, milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font