Pregled bibliografske jedinice broj: 954487
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i mlijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i nedostaci koza u proizvodnji mesa i
mlijeka
(Advantages and disadvantages of goats in meat and
milk production)
Autori
Slovenec, Pavla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Mioč, Boro
Neposredni voditelj
Držaić, Valentino
Ključne riječi
koze ; ovce ; goveda ; meso ; mlijeko
(goats ; sheep ; catlle ; meat ; milk)
Sažetak
Nerijetko se u stočarskoj proizvodnji domaće životinje međusobno uspoređuje, ponajviše po visini proizvodnje ili količini proizvoda u određenoj jedinici vremena te možebitnoj ostvarenoj financijskoj dobiti. Koze u usporedbi s govedima i ovcama imaju određenih prednosti, ali i nedostataka u proizvodnji mlijeka i mesa. Od uspoređivanih vrsta u svijetu se uzgaja najmanje koza, zatim ovaca te goveda kojih je najviše. Sukladno broju životinja pojedine vrste, ali i predispozicijama za proizvodnju mesa godišnje se u svijetu proizvede 5 milijuna tona kozjeg, 9 milijuna tona ovčjeg i 65 milijuna tona goveđeg mesa. Prednosti koza u proizvodnji mesa su visoka plodnost, dugovječnost i poželjna kvaliteta mesa, a nedostaci su slabe tovne sposobnosti, te manji broj selekcioniranih mesnih pasmina. Za razliku od slabijih mesnih odlika, koze karakteriziraju dobre mliječne predispozicije. Ukupno godišnje u svijetu se proizvede oko 15 milijuna tona kozjeg, 9 milijuna ovčjeg i 659 milijuna tona kravljeg mlijeka. Koze mogu proizvesti 15 do 20 puta više mlijeka po jedinici tjelesne mase što ih čini učinkovitijim u proizvodnji mlijeka od ovaca i goveda. Prednost kozjeg mlijeka je bolja probavljivost i veći udio zasićenih masnih kiselina važnih za prehranu i zdravlje potrošača. Nedostatak koza u proizvodnji mlijeka je manja količina proizvedenoga mlijeka u laktaciji i cjeloživotna po grlu u odnosu na goveda te izražen i prepoznatljiv miris i okus mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb