Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954398

Podrijetlo i sigurnost meda i drugih pčelinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani


Vujić, Mario
Podrijetlo i sigurnost meda i drugih pčelinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani // ŠESTA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA - NOVI HORIZONTI / 6th National Conference of the Safety and Quality of Beehive Products. New Horizons. ZBORNIK SAŽETAKA / Book of Abstracts / doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju, 2016. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 954398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Podrijetlo i sigurnost meda i drugih pčelinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani
(The origin and safety of honey and other bee products that are part of the food supplements)

Autori
Vujić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
ŠESTA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA - NOVI HORIZONTI / 6th National Conference of the Safety and Quality of Beehive Products. New Horizons. ZBORNIK SAŽETAKA / Book of Abstracts / Doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju, 2016, 14-15

ISBN
978-953-7957-43-8

Skup
ŠESTA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA - NOVI HORIZONTI

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 08.04.2016. - 09.04.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
autentičnost, botaničko podrijetlo meda, dodaci prehrani, označavanje proizvoda, pčelinji proizvodi, zdravstvene tvrdnje, zdravstvena ispravnost
(authenticity, botanical origin of honey, food supplements, product labelling, bee products, health claims, food safety control)

Sažetak
Zbog vanjskih čimbenika kao što su stres, neuravnotežena prehrana i neuredne životne navike organizam pokazuje znakove otpora. Kako bi tijelu nadoknadili ono što ne dobiva kroz redovitu prehranu sve veći broj potrošača okreće se dodacima prehrani koji dolaze iz prirode te značajno mjesto u njihovom sastavu zauzimaju pčelinji proizvodi. Pčelinji proizvodi med, propolis, matična mliječ, pelud i pčelinji otrov mogu se na tržištu naći kao gotovi proizvodi ili u obliku dodataka prehrani dodatno oplemenjenih mineralima, vitaminima, biljnim ekstraktima i dr. Za utvrđivanje botaničkog podrijetla meda uz melisopalinološku (peludnu) analizu potrebno je provesti organoleptičku i neke od fizikalno- kemijskih analiza jer samo na osnovu skupnog rezultata ovih analiza moguće je donijeti ispravnu odluku. Potrošačima sve veću važnost predstavlja i zemlja podrijetla meda i drugih pčelinjih proizvoda što mora biti istaknuto na deklaraciji sukladno važećim zakonskim propisima. Znanje, stručnost, stalna edukacija i neprocjenjivo iskustvo pčelara važni su preduvijeti za dobivanje kvalitetnih i zdravstveno isprvnih pčelinjih proizvoda kao gotovih za tržište ili kao sirovina koje se ugrađuju u dodatke prehrani. Važeći zakonski propisi proizvođače dodataka prehrani, odnosno one koji ih stavljaju na tržište, smatraju najodgovornijima za njihovu zdravstvenu ispravnost i time za sigurnost potrošača. Pri stavljanju na tržište pozornost valja posvetiti i kvaliteti proizvoda i njihovoj autentičnosti u čemu važnu ulogu imaju kontrolne kuće koje bi razvojem novih analitičkih metoda posebice u smjeru kontrole kvalitete pčelinjih proizvoda pridonjele još sigurnijem i kvalitetnijem krajnjem proizvodu. Veliki izazov predstavlja ispravno označavanje (deklariranje) dodataka prehrani gdje i danas postoje otvorena pitanja te činjenica da za pčelinje proizvode unatoč znanstveno potvrđenim pozitivnim svojstvima nema odobrenih zdravstvenih tvrdnji što može i negativno utjecati na stavove potrošača prilikom izbora dodataka prehrani. Značajan čimbenik u osiguravanju sigurnih proizvoda na tržištu predstavljaju i inspekcijske službe koje moraju dobro poznavati zakonske propise i obavljati češće kontrole svih sudionika u lancu proizvodnje te uspostaviti bolju suradnju s proizvođačima i regulatornim tijelima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija, Prehrambena tehnologija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Mario Vujić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vujić, Mario
Podrijetlo i sigurnost meda i drugih pčelinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani // ŠESTA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA - NOVI HORIZONTI / 6th National Conference of the Safety and Quality of Beehive Products. New Horizons. ZBORNIK SAŽETAKA / Book of Abstracts / doc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju, 2016. str. 14-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Vujić, M. (2016) Podrijetlo i sigurnost meda i drugih pčelinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani. U: doc.dr.sc. Dražen Lušić, d. (ur.)ŠESTA NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA - NOVI HORIZONTI / 6th National Conference of the Safety and Quality of Beehive Products. New Horizons. ZBORNIK SAŽETAKA / Book of Abstracts.
@article{article, author = {Vuji\'{c}, Mario}, editor = {doc.dr.sc. Dra\v{z}en Lu\v{s}i\'{c}, d.}, year = {2016}, pages = {14-15}, keywords = {autenti\v{c}nost, botani\v{c}ko podrijetlo meda, dodaci prehrani, ozna\v{c}avanje proizvoda, p\v{c}elinji proizvodi, zdravstvene tvrdnje, zdravstvena ispravnost}, isbn = {978-953-7957-43-8}, title = {Podrijetlo i sigurnost meda i drugih p\v{c}elinjih proizvoda koji ulaze u sastav dodataka prehrani}, keyword = {autenti\v{c}nost, botani\v{c}ko podrijetlo meda, dodaci prehrani, ozna\v{c}avanje proizvoda, p\v{c}elinji proizvodi, zdravstvene tvrdnje, zdravstvena ispravnost}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vuji\'{c}, Mario}, editor = {doc.dr.sc. Dra\v{z}en Lu\v{s}i\'{c}, d.}, year = {2016}, pages = {14-15}, keywords = {authenticity, botanical origin of honey, food supplements, product labelling, bee products, health claims, food safety control}, isbn = {978-953-7957-43-8}, title = {The origin and safety of honey and other bee products that are part of the food supplements}, keyword = {authenticity, botanical origin of honey, food supplements, product labelling, bee products, health claims, food safety control}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci, Katedra za zdravstvenu ekologiju}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font