Pregled bibliografske jedinice broj: 954264
Bifortifikacija soje selenom
Bifortifikacija soje selenom, 2018., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 954264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bifortifikacija soje selenom
(Biofortification of soybean with selenium)
Autori
Sedlar, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Lončarić, Zdenko
Ključne riječi
soja ; sorte ; selen ; agronomska biofortifikacija ; folijarna aplikacija
(soybean ; cultivars ; selenium ; agronomic biofortification ; foliar application)
Sažetak
Niska koncentracija selena u tlima i biljkama u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim dijelovima Europe rezultira niskom koncentracijom selena u ljudskom i životinjskom organizmu za koje je esencijalan. Agronomska biofortifickacija predstavlja siguran način povećanja koncentracije selena u hrani i krmivima, a posredno u ljudskom i životinjskom organizmu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj folijarne aplikacije selena na koncentraciju selena u različitim sortama soje, a time i unosa selena u prehrambeni lanac. Biofortifikacijski pokus soje proveden je 2017. godine na lokalitet Osijek gdje je 28. travnja posijano šest sorata soje (Korana, Lucija, Sanda, Toma, Ika Sunce) različitih grupa zriobe (00-I). U fenofazi cvatnje folijarno je apliciran selen u količini od 10 g Se ha-1 u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4). Tretman aplikacije selena statistički je značajno utjecao na koncentraciju selena u zrnu, mahunama i stabljici soje, ali ne i na prinos zrna. Koncentracija selena u zrnu povećana je 5 puta (0, 17817 na 0, 88057 mg kg-1), mahunama 3 puta (0, 05635 na 0, 16742 mg kg-1), a stabljici 2 puta (0, 05542 na 0, 11197 mg kg- 1). Utvrđen je statistički značajan utjecaj sorte na prinos (2.975-4.171 kg ha-1), ali ne i na koncentraciju selena u stabljikama, mahunama i zrnu. Zaključak provedenog istraživanja je da se folijarnom aplikacijom selena povećava koncentracija selena u zrnu, mahunama i stabljici soje. Osim toga, sorte soje ne razlikuju se značajno po akumulaciji apliciranog selena u zrnu, mahunama i stabljici tj. nije utvrđena potrebna genetska varijabilnost za genetsku biofortifikaciju. U konačnici, agronomska biofortifikacija soje selenom rezultira povećanim unosom selena u prehrambeni lanac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zdenko Lončarić
(mentor)