Pregled bibliografske jedinice broj: 954242
Ekološke i zdravstvene prednosti i nedostaci uzgoja lana
Ekološke i zdravstvene prednosti i nedostaci uzgoja lana, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološke i zdravstvene prednosti i nedostaci uzgoja lana
(Environmental and health advantages and disadvantages of flax cultivation)
Autori
Jošt, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Butorac, Jasminka
Ključne riječi
lan, prednosti i nedostaci, ekologija, industrija, prehrambena vrijednost
(flax, linseed, advantages and disadvantages, ecology, industry, nutritional value)
Sažetak
Lan je poljoprivredna kultura čiju vrijednost ljudi poznaju još od vremena najstarijih civilizacija, a značaj joj se smanjio tek u novijoj povijesti sa pojavom industrijske proizvodnje sintetskih vlakana. U posljednje vrijeme, sa napretkom znanosti te sa napretkom tehnologija uzgoja i prerade lana, ova kultura postaje ponovo sve interesantnija zbog mogućnosti upotrebe u različitim novim područjima. Lan danas nalazi svoju primjenu u industriji tkanog i netkanog tekstila, biokompozitnih materijala, plastike, papira, namještaja i bioetanola, a koristi ga se i u građevinskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj i automobilskoj industriji te u svrhu fitoremedijacije. Novom interesu za proizvode od lana zamah daju i potrošači koji sve više traže ekološke proizvode nastale iz obnovljivih izvora i zato je potrebno odvagati prednosti i nedostatke uzgoja lana s obzirom na to da svaki način proizvodnje, prerade i upotrebe nosi određene ekološke i zdravstvene koristi, ali i rizike.
Izvorni jezik
Hrvatski