Pregled bibliografske jedinice broj: 954240
Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae
Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice
Lentinaceae
(Nutritional and medicinal propertis of mushrooms of
the family Lentinaceae)
Autori
Jurić, Patrick
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
Lentinaceae, Pleurotus, Lentinus, Schizophyllum commune
Sažetak
Gljive su popularna vrijedna hrana, jer su niske u kalorijama, ugljikohidratima, mastima i sadržaju natrij te su bez kolesterola. Osim toga, gljive daju važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteini i vlakna. Sve zajedno s dugom poviješću kao izvorom hrane, gljive su važne za njihovo iscjeljenje kapaciteta i svojstava u tradicionalnoj medicini. Istraživanjima su utvrđeni brojini pozitivni učinci na zdravlje te se koriste u liječenju nekih bolesti kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove bolesti, Alzheimera, hipertenzije i visoki rizik od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti invazije raka i metastaza zbog antitumorskih atributa. Gljive djeluju antibakterijski te su sredstvo za snižavanje kolesterola. Osim toga, one su važan izvor bioaktivnih spojeva. Kao rezultat tih svojstava, ekstrakti iz gljiva koriste se za promicanje ljudskog zdravlja i nalaze se kao dodatak prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)