Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954204

Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća


Topić, Šimun
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 954204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća
(The influence of mycorrhizal organisms on the quality of berry fruits)

Autori
Topić, Šimun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2018

Stranica
31

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
mikoriza, voćarstvo, bobičasto voće
(mycorrhizae, fruit production, berry fruit)

Sažetak
Mikoriza predstavljaja simbiozu, odnosno zajednicu između gljive i korijena biljke od koje oba simbionta imaju korist. Prema načinu formiranja micelija dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Brojna istraživanja obrađena u ovom radu dokazuju pozitivan utjecaj mikorize na povečano usvajanje vode, hraniva i mineralnih tvari od strane biljke te njenog mogućeg utjecaja na ranije dozrijevanje i povećanje veličine plodova kod kultura bobičastog voća. Također, mikorizne gljive povećavaju otpornost biljke na biotske i abiotske stresove, kao što je otpornost na sušu, zaslanjenost tla te povećana otpornost na bolesti i štetočine. Bitna uloga mikorize je i spriječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj poljoprivredi. Sve gore navedene činjenice posljedica su znatno veće biomase korijena ali i sposobnosti gljiva da hifama prodiru u sitnije kapilare koje su inače korijenovim dlačicama nedostupne. Cilj ovog rada detaljno je opisati glavne značajke mikoriznih gljiva te na koji se način one mogu iskoristiti u ekološki prihvatljivijoj, i kroz povećanje prinosa, ekonomski isplativijoj voćarskoj proizvodnji bobičastog voća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topić, Šimun
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Topić, Š. (2018) 'Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, \v{S}imun}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {mikoriza, vo\'{c}arstvo, bobi\v{c}asto vo\'{c}e}, title = {Utjecaj mikoriznih organizama na kakvo\'{c}u plodova bobi\v{c}astog vo\'{c}a}, keyword = {mikoriza, vo\'{c}arstvo, bobi\v{c}asto vo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Topi\'{c}, \v{S}imun}, year = {2018}, pages = {31}, keywords = {mycorrhizae, fruit production, berry fruit}, title = {The influence of mycorrhizal organisms on the quality of berry fruits}, keyword = {mycorrhizae, fruit production, berry fruit}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font