Pregled bibliografske jedinice broj: 954204
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova
bobičastog voća
(The influence of mycorrhizal organisms on the
quality of berry fruits)
Autori
Topić, Šimun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Fruk, Goran
Ključne riječi
mikoriza, voćarstvo, bobičasto voće
(mycorrhizae, fruit production, berry fruit)
Sažetak
Mikoriza predstavljaja simbiozu, odnosno zajednicu između gljive i korijena biljke od koje oba simbionta imaju korist. Prema načinu formiranja micelija dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Brojna istraživanja obrađena u ovom radu dokazuju pozitivan utjecaj mikorize na povečano usvajanje vode, hraniva i mineralnih tvari od strane biljke te njenog mogućeg utjecaja na ranije dozrijevanje i povećanje veličine plodova kod kultura bobičastog voća. Također, mikorizne gljive povećavaju otpornost biljke na biotske i abiotske stresove, kao što je otpornost na sušu, zaslanjenost tla te povećana otpornost na bolesti i štetočine. Bitna uloga mikorize je i spriječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj poljoprivredi. Sve gore navedene činjenice posljedica su znatno veće biomase korijena ali i sposobnosti gljiva da hifama prodiru u sitnije kapilare koje su inače korijenovim dlačicama nedostupne. Cilj ovog rada detaljno je opisati glavne značajke mikoriznih gljiva te na koji se način one mogu iskoristiti u ekološki prihvatljivijoj, i kroz povećanje prinosa, ekonomski isplativijoj voćarskoj proizvodnji bobičastog voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)