Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 95413

Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline


Kušće, Luana
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 95413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline
(The influence of refining process on the content and composition of the sterols in olive oil and olive pomace oil)

Autori
Kušće, Luana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.03

Godina
2002

Stranica
73

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
maslinovo ulje; steroli; eritrodiol; uvaol; stigmastadien; patvorenje
(olive oil; sterols; erythrodiol; uvaol; stigmastadiene; adulteration)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj procesa rafinacije na sterole u maslinovom ulju i ulju komine masline. Za ispitivanje su korišteni uzorci djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete od dva različita proizvođača, uzorak rafiniranog maslinovog ulja te uzorci ulja komine masline (sirovo i rafinirano). Nađeno je da je najzastupljeniji sterol u svim ispitivanim uljia beta-sitosterol. U djevičanskom maslinovom ulju industrijske proizvodnje prisutan je i delta7-stigmastenol u puno većem udjelu od onog obično prisutnog u takvoj kategoriji ulja. Steroli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije. Njihov udjel se u rafiniranim uljima (maslinovom i komine masline) smanjio, ali ne značajno, što ukazuje da su uvjeti rafinacije u ovom slučaju bili blagi. Ispitivanim uzorcima su određeni triterpenski dioli eritrodiol i uvaol. Rezultati su pokazali puno veći udio diola u ulju komie masline od onog u maslinovom ulju. To je bilo i za očekivati budući da su triterpenski dioli karakteristični za ulja dobivena ekstrakcijom otapalima i mogu biti značajan podatak za otkrivanje patvorenja maslinovih ulja ovim uljima. Tijekom rafinacije dolazi i do razgradnje sterola i nastajanja stigmasta-3,5-diena što je u ovom radu i dokazano. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kušće, Luana
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kušće, L. (2002) 'Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}\'{c}e, Luana}, year = {2002}, pages = {73}, keywords = {maslinovo ulje, steroli, eritrodiol, uvaol, stigmastadien, patvorenje}, title = {Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline}, keyword = {maslinovo ulje, steroli, eritrodiol, uvaol, stigmastadien, patvorenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}\'{c}e, Luana}, year = {2002}, pages = {73}, keywords = {olive oil, sterols, erythrodiol, uvaol, stigmastadiene, adulteration}, title = {The influence of refining process on the content and composition of the sterols in olive oil and olive pomace oil}, keyword = {olive oil, sterols, erythrodiol, uvaol, stigmastadiene, adulteration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font