Pregled bibliografske jedinice broj: 95413
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 95413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline
(The influence of refining process on the content and composition of the sterols in olive oil and olive pomace oil)
Autori
Kušće, Luana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.03
Godina
2002
Stranica
73
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
maslinovo ulje; steroli; eritrodiol; uvaol; stigmastadien; patvorenje
(olive oil; sterols; erythrodiol; uvaol; stigmastadiene; adulteration)
Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj procesa rafinacije na sterole u maslinovom ulju i ulju komine masline. Za ispitivanje su korišteni uzorci djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete od dva različita proizvođača, uzorak rafiniranog maslinovog ulja te uzorci ulja komine masline (sirovo i rafinirano). Nađeno je da je najzastupljeniji sterol u svim ispitivanim uljia beta-sitosterol. U djevičanskom maslinovom ulju industrijske proizvodnje prisutan je i delta7-stigmastenol u puno većem udjelu od onog obično prisutnog u takvoj kategoriji ulja. Steroli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije. Njihov udjel se u rafiniranim uljima (maslinovom i komine masline) smanjio, ali ne značajno, što ukazuje da su uvjeti rafinacije u ovom slučaju bili blagi. Ispitivanim uzorcima su određeni triterpenski dioli eritrodiol i uvaol. Rezultati su pokazali puno veći udio diola u ulju komie masline od onog u maslinovom ulju. To je bilo i za očekivati budući da su triterpenski dioli karakteristični za ulja dobivena ekstrakcijom otapalima i mogu biti značajan podatak za otkrivanje patvorenja maslinovih ulja ovim uljima. Tijekom rafinacije dolazi i do razgradnje sterola i nastajanja stigmasta-3,5-diena što je u ovom radu i dokazano. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)