Pregled bibliografske jedinice broj: 954106
Mliječni sektor u Hrvatskoj prije i nakon pristupanja Europskoj uniji
Mliječni sektor u Hrvatskoj prije i nakon pristupanja Europskoj uniji, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 954106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mliječni sektor u Hrvatskoj prije i nakon
pristupanja Europskoj uniji
(Milk sector in Croatia before and after accession
to the European Union)
Autori
Blajda, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
mlijeko, mliječni proizvodi, analiza vremenskih serija, pokazatelji konkurentnosti
(milk, dairy sector, time series analysis, competitiveness indicators)
Sažetak
Mliječni sektor jedan je od kompleksnijih poljoprivrednih sektora kojeg, ne samo u Hrvatskoj, odlikuje niz problema. Tijekom posljednjih desetak godina na njega je utjecala svjetska gospodarska kriza, ukidanje mliječnih kvota te ruski embargo na prehrambene proizvode. Republika Hrvatska po razvijenosti proizvodnje i prerade mlijeka, značajno zaostaje za zemljama članicama Europske unije. Proteklih deset godina samodostatnost je pala sa 83, 5% na 53, 6%. Cijena mlijeka u Hrvatskoj je 2016. godine dostigla najnižu vrijednost u desetogodišnjem razdoblju što je izazvalo propadanje velikog broja poljoprivrednih gospodarstava. Važan pokazatelj vanjsko-trgovinske razmjene je pokrivenost uvoza izvozom. Prema trenutnim pokazateljima već dugi niz godina hrvatska vanjsko-trgovinska bilanca mlijeka i mliječnih proizvoda je negativna. Republika Hrvatska postizala je komparativnu prednost vlastite mliječne industrije u odnosu na Europsku uniju prije nego li je postala članica. Nakon dobivanja punopravnog članstva ne postoji komparativna prednost mliječne industrije RH u odnosu na EU.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)