Pregled bibliografske jedinice broj: 953964
Utjecaj dodatka kukuruza ili ječma sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj dodatka kukuruza ili ječma sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953964 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza ili ječma sjenaži lucerne
na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u
hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of corn or barley supplementation to
alfalfa haylage on dry matter intake and
digestibility in wether sheep)
Autori
Zebec, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne, kukuruz, ječam, suha tvar, konzumacija, probavljivost
(alfalfa haylage, corn, barley, dry matter, intake, digestibility)
Sažetak
Istraživanje je provedeno s ciljem utvrđivanja utjecaja dodatka zrna žitarica (kukuruz, ječam, zob) sjenaži lucerne (SL) te njihova usitnjavanja na hranjivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza ili ječma SL na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Za ovaj završni rad su izdvojena 3 hranidbena tretmana: hranidba samo sjenažom lucerne, hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 30 g zrna kukuruza kg- 1 M0, 75 i hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 30 g zrna ječma kg-1 M0, 75. Utvrđen je pozitivan utjecaj dodatka zrna ječma (P<0, 001) na ad libitum konzumaciju ST obroka u usporedbi s obrokom baziranim samo na SL i s tretmanom dodatka zrna kukuruza SL. Dodatak kukuruza SL nije utjecao na ad libitum konzumaciju ST obroka u usporedbi sa tretmanom hranidbe samo SL. Utvrđeno je povećanje in vivo probavljivosti ST obroka s dodatkom zrna kukuruza (P<0, 001) i zrna ječma (P<0, 001) SL u usporedbi s obrokom baziranim samo na SL. Između tretmana dodatka zrna kukuruza i zrna ječma SL nisu utvrđene statistički značajne razlike u in vivo probavljivosti ST obroka (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)