Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953963

Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova


Štrkalj, Marko
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 953963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of corn or oat supplementation to alfalfa haylage on dry matter intake and digestibility in wether sheep)

Autori
Štrkalj, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
kukuruz, zob, sjenaža lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost
(corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility)

Sažetak
Istraživanje utjecaja vrste i usitnjenosti žitarica, kao energetske komponente obroka baziranog na sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumamciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka je postavljeno kao nepoptpuni change over plan s 8 hranidbenih tretmana i 4 perioda istraživanja. Za potrebe ovog završnog rada izdvojena su 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna kukuruza/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLK), (iii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna zobi/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLZ). Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza i zobi SL na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Utvrđeno je da dodatak energetske komponente, u obliku zrna kukuruza ili zrna zobi, obroku baziranom na SL ne utječe (P>0, 05) na ad libitum konzumaciju ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova u usporedbi s SL. Dodatak zrna kukuruza obroku baziranom na SL povećava in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 001) u usporedbi s hranidbenim tretmanom samo SL, a dodatak zrna zobi ne utječe na in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 5) u usporedbi s SL.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štrkalj, Marko
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Štrkalj, M. (2018) 'Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Marko}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {kukuruz, zob, sjena\v{z}a lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, title = {Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjena\v{z}i lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova}, keyword = {kukuruz, zob, sjena\v{z}a lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}trkalj, Marko}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility}, title = {The effect of corn or oat supplementation to alfalfa haylage on dry matter intake and digestibility in wether sheep}, keyword = {corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font