Pregled bibliografske jedinice broj: 953963
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne
na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u
hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of corn or oat supplementation to
alfalfa haylage on dry matter intake and
digestibility in wether sheep)
Autori
Štrkalj, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
kukuruz, zob, sjenaža lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost
(corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility)
Sažetak
Istraživanje utjecaja vrste i usitnjenosti žitarica, kao energetske komponente obroka baziranog na sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumamciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka je postavljeno kao nepoptpuni change over plan s 8 hranidbenih tretmana i 4 perioda istraživanja. Za potrebe ovog završnog rada izdvojena su 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna kukuruza/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLK), (iii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna zobi/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLZ). Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza i zobi SL na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Utvrđeno je da dodatak energetske komponente, u obliku zrna kukuruza ili zrna zobi, obroku baziranom na SL ne utječe (P>0, 05) na ad libitum konzumaciju ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova u usporedbi s SL. Dodatak zrna kukuruza obroku baziranom na SL povećava in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 001) u usporedbi s hranidbenim tretmanom samo SL, a dodatak zrna zobi ne utječe na in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 5) u usporedbi s SL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)