Pregled bibliografske jedinice broj: 953958
Utjecaj izvora energije na konzumaciju suhe tvari sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj izvora energije na konzumaciju suhe tvari sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj izvora energije na konzumaciju suhe tvari
sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of energy source as a supplement to
alfaalfa haylage on dry matter intake by wether
sheep)
Autori
Čanji, Jan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne, ječam, zob, kukuruz, konzumacija suhe tvari
(alfalfa haylage, barley, oat, corn, dry matter intake)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka žitarica (kukuruz, zob i ječam) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova. Na pokušalištu Sveučilišta u zagrebu Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo priovedeno je in vivo istraživanje utjecaja dodatka vrste žitarica i veličine čestica sjenaži lucerne (SL) na hranjivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Za potrebe ovog završnog rada korištena su 4 hranidbena tretmana ; (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 30 grama zrna kukuruza kg-1 M0, 75 kastriranih ovnova, (iii) hranidba SL uz dodatak 30 grama zrna ječma kg-1 M0, 75 kastriranih ovnova, (iv) hranidba SL uz dodatak 30 grama zrna zobi kg-1 M0, 75 kastriranih ovnova. Dodatak ječma je povećao (P<0, 001) ad libitum konzumaciju ST obroka baziranog na SL u usporedbi s hranidbom samo SL ili u usporedbi s dodatkom kukuruza ili zobi sjenaži lucerne. Dodatak kukuruza ili zobi obroku baziranom na SL nije utjecao (P>0, 05) na ad libitum konzumaciju ST obroka baziranog na SL u usporedbi s hranidbom samo SL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)