Pregled bibliografske jedinice broj: 953899
Nutritivna vrijednost i bioindikatorska svojstva hajdinskog vrganja (Boletus aereus Bull ex. Fries)
Nutritivna vrijednost i bioindikatorska svojstva hajdinskog vrganja (Boletus aereus Bull ex. Fries), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost i bioindikatorska svojstva
hajdinskog vrganja (Boletus aereus Bull ex. Fries)
(Nutritional value and bioindicator propertis of
Hajdinski vrganj mushroom (Boletus aereus Bull ex.
Fries))
Autori
Novak, Juraj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
16
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
Boeltus aereus, Gorski kotar, nutritivna vrijednost, toksični elementi
(Boletus aereus, Gorski kotar, nutritional value, toxical elements)
Sažetak
Samonikle jestive gljive su visoko vrijedne namirnice zbog sadržaja mineralnih i elemenata u tragovima. Međutim neke vrste gljiva mogu akumulirati visoke razine toksičnih elemenata u tragovima. Cilj istraživanja bio je utvrditi koncentracije mineralnih elemenata i elemenata u tragovima te bioakumulacijski potencijal jestive gljive Boletus aereus iz Gorskog kotara. Uzorci navedene vrste i supstrata tla prikupljeni su od ožujka do prosinca 2016. godine. Analitički postupak za određivanje navedenih elemenata proveden je pomoću optičkog emisijskog spektrometra sa induktivno spregnutom plazmom (ICP-OES). Najveće koncentracije mineralnih elemenata u analiziranoj vrsti utvrđene su za K (13.863 mg kg-1) i Mg (368, 22 mg kg-1). Najviše vrijednosti elemenata u tragovima ustanovljene su za Cu (13, 53 mg kg-1) i Mn (8, 79 mg kg-1). Utvrđena su dobra bioakumulacijaka svojstva analizirane vrste prema toksičnim elementima živi, kamiju i srebru, pri čemu su vrijednosti biokoncentracijskog faktor znatno veće od 1 (BCF>1). Potrebna su stalna praćenja razin toksičnih elemenata u šumskim plodovima (gljivama) kako bi se izbjegla potencijalna opasnost za zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)