Pregled bibliografske jedinice broj: 953685
Ekstrakti komine grožđa kao inhibitori korozije bakra u NaCl otopini
Ekstrakti komine grožđa kao inhibitori korozije bakra u NaCl otopini, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 953685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakti komine grožđa kao inhibitori korozije bakra u NaCl otopini
(Grape pomace extracts as corrosion inhibitors for copper in NaCl solution)
Autori
Rako, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
20.07
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Smoljko, Ivana
Ključne riječi
ekstrakt komine grožđa, inhibitor korozije, bakar, NaCl otopina.
(grape pomace extract ; corrosion inhibition ; copper ; sodium chloride solution.)
Sažetak
U ovom radu ispitano je djelovanje vodenog, etanolnog te 20 %-tnog, 50 %-tnog i 80 %-tnog etanolno-vodenog ekstrakata komine grožđa (u volumenskim koncentracijama 0, 1 i 0, 5 %) kao inhibitora korozije bakra u 0, 5 mol/dm3 NaCl otopini. U radu je korištena komina grožđa sorte Plavac mali s lokaliteta Starogrdsko polje-Kotlorovac iz koje su primjenom ekstrakcije potpomognute ultrazvukom izdvojeni fenolni spojevi. Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijski Folin-Ciocalteu metodom. Najveći udio ukupnih fenola određen je u 50 %-tnom etanolnom ekstraktu. Pri istraživanju su korištene i elektrokemijske metode ; metoda linearne polarizacije i potenciodinamička polarizacijska metoda. Na temelju dobivenih rezultata elektrokemijskih mjerenja moguće je 50 %-tni etanolni ekstrakt komine grožđa klasificirati kao djelotvorni inhibitor korozije bakra u vodenoj otopini soli. Djelotvornost inhibicije raste s porastom koncentracije ekstrakta u otopini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo