Pregled bibliografske jedinice broj: 953653
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane / Ondrašek, Gabrijel (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018 (zbornik)
CROSBI ID: 953653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane
Urednik/ci
Ondrašek, Gabrijel
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, pregledna
Izdavač
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2018
Stranica
102
ISBN
978-953-7878-84-9
Ključne riječi
agrikultura ; biljna proizvodnja ; stočarstvo ; akvakultura ; zakonsko uređenje ; hrana ; agroekonomika
Sažetak
Zbornik radova predstavlja kompilaciju pozvanih izlaganja na nacionalnom skupu Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane, održanom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (AFSZ) 10. srpnja 2017. Skup je organiziran na inicijativu Zavoda za melioracije AFSZ, a u konačnoj realizaciji skup su sudjelovale slijedeće institucije: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za zaštitu prirode, Sekcija za vode ; Hrvatsko tloznanstveno društvo ; Hrvatsko društvo za odvodnju i navodnjavanje te Hrvatske vode, na čemu im se organizatori i urednik zbornika najiskrenije zahvaljuju, kao i svim sudionicima skupa na odazivu. Namjera organizatora znanstvenog skupa je bila predstaviti najnovije spoznaje iz tematskog područja, te potaknuti sve sudionike skupa na kritičnu raspravu i konkretne zaključke, a pod dobro poznatim motom: voda za hranu. Također, dugoročna namjera organizatora je da skup preraste u tradicionalno, periodičko znanstveno-stručno okupljanje čija bi svrha bila prezentirati i argumentirano raspravljati aktualne teme iz domene voda, njezinog korištenja, gospodarenja, zaštite i sve većih (neodrživih) pritisaka na vodne resurse, od nacionale, regionalne do globalne razine. Zbornik radova, pored urednikovog uvodnog poglavlja, objedinjuje 7 pozvanih predavanja od kojih su autori iz različitih znanstvenih područja i disciplina od pravnih, hidrotehničkih, hidrogeoloških, građevinarskih, (agro)ekonomskih pa sve do akvakulturnih i agrikulturnih, na interesantan način govorili o zakonskom uređenju, stanju i kakvoći, gospodarenju te korištenju voda u dva najveća sektora proizvodnje hrane ; agroekosustavima (stočarstvo i biljna proizvodnja) te akvakulturi. Urednik zbornika se svim autorima predavanja zahvaljuje na suradnji i strpljenju. Također, veliko hvala dr. sc. Marini Bubalo Kovačić i Dori Karamatić, mag. ing. agr. na tehničkoj pripremi i uređenju zbornika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Autori poglavlja: Biondić, Danko ; Brkić, Željka ; Bubalo Kovačić, Marina ; Fadljević, Vladimir ; Galiot, Marinko ; Grgić, Ivo ; Hadelan, Lari ; Holjević, Danko ; Holjević, Ena ; Konjačić, Miljenko ; Kos, Elizabeta ; Larva, Ozren ; Marković, Tamara ; Matulić, Daniel ; Ondrašek, Gabrijel ; Salajpal, Krešimir ; Schmidt, Lana ; Staničić, Frane ; Stuhne, Tina ; Tomljanović, Tea ; Vnučec, Ivan ; Zovko, Monika ; Zrakić, Magdalena.