Pregled bibliografske jedinice broj: 953621
Primjena bučine pogače u pekarskoj industriji
Primjena bučine pogače u pekarskoj industriji // Hrvatski pekar 2018, 18 kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva
Varaždin, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 953621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena bučine pogače u pekarskoj industriji
(Application of pummpkin seed cake in the food industry)
Autori
Voučko, Bojana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
Hrvatski pekar 2018, 18 kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva
Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 13.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
bučina pogača, nusproizvod
Sažetak
Bučina pogača je bezglutenski nusproizvod proizvodnje ulja koju karakterizira visoki udio proteina, nezasićenih masnih kiselina, vlakana i minerala. Zbog svog poželjnog kemijskog sastava, koristi se kao gnojivo i hrana za životinje te kao sirovina za izolaciju proteina i proteinskih hidrolizata. Njegova prehrambena vrijednost ukazuje na potencijal uključivanja u prehranu ljudi a novija istraživanja su usredotočena na uključivanje brašna bučine pogače u pekarsku industriju. Osim kao sirovina za obogaćivanje i povećanje prehrambene vrijednosti pekarskih proizvoda, bučina pogača povećava sposobnost apsorpcije vode što može poboljšati teksturu proizvoda. Zbog svega navedenog treba poticati uzgoj ovog autohtonog usjeva te razvijati recepture za glutenske i bezglutenske pekarske proizvode sa dodatkom bučine pogače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ IP 06 2016 3789
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Bojana Voučko
(autor)