Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953607

Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata


Barić, Matej
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 953607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata
(The affect of oak wood on the quality of wine distillate)

Autori
Barić, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2018

Stranica
19

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
vinski destilat ; hrast ; dozrijevanje ; vinjak
(wine distillate ; oak wood ; aging ; brandy)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti na koji način čuvanjem vinskog destilata u hrastovom drvu može utjecati na njegovu kakvoću te opisati promjene do kojih dolazi tijekom dugogodišnjeg čuvanja. Postupkom starenja vinskog destilata u hrastovom drvu dolazi do mnogobrojnih kemijskih i fizikalnih promjena na piću. Za dozrijevanje se koriste bačve izrađene od raznih vrsta hrastovog drva, među kojima su najpopularniji Quercus robur i Quercus petraea. Tijekom dozrijevanja stvaraju se brojni novi spojevi kao rezultat ekstrakcije spojeva iz hrastvog drva te fizikalno-kemijskih reakcija. Osnovne promjene su u promjeni alkoholne jakosti, ukupne kiselosti, količini estera, aldehida, polisaharida, tanina, lignina te stvaranju novih spojeva. Glavni predstavnici spojeva koji su odgovorni za promjenu kakvoće su vanilin, siringaldehid, furfural, hrastovi laktoni te hidroksimetil-furfural. Na ekstrakciju spojeva i njihovu količinu izravno djeluju temperatura i vlažnost zraka u prostoriji čuvanja bačvi te alkoholna jakost vinskog destilata, vrsta i podrijetlo hrastovog drva, način i kakvoći izrade bačvi. Vinski destilat nakon dozrijevanja dobiva zlatno-žutu do smeđu boju, aromu vanilije, hrasta ili kokosa te mekan i harmoničan okus. Za vrijeme dozrijevanja destilat gubi na količini i alkoholnoj jakosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Matej
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Barić, M. (2018) 'Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Matej}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {vinski destilat, hrast, dozrijevanje, vinjak}, title = {Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata}, keyword = {vinski destilat, hrast, dozrijevanje, vinjak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Matej}, year = {2018}, pages = {19}, keywords = {wine distillate, oak wood, aging, brandy}, title = {The affect of oak wood on the quality of wine distillate}, keyword = {wine distillate, oak wood, aging, brandy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font