Pregled bibliografske jedinice broj: 953607
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog destilata, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953607 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hrastovog drveta na kvalitetu vinskog
destilata
(The affect of oak wood on the quality of wine
distillate)
Autori
Barić, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
vinski destilat ; hrast ; dozrijevanje ; vinjak
(wine distillate ; oak wood ; aging ; brandy)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti na koji način čuvanjem vinskog destilata u hrastovom drvu može utjecati na njegovu kakvoću te opisati promjene do kojih dolazi tijekom dugogodišnjeg čuvanja. Postupkom starenja vinskog destilata u hrastovom drvu dolazi do mnogobrojnih kemijskih i fizikalnih promjena na piću. Za dozrijevanje se koriste bačve izrađene od raznih vrsta hrastovog drva, među kojima su najpopularniji Quercus robur i Quercus petraea. Tijekom dozrijevanja stvaraju se brojni novi spojevi kao rezultat ekstrakcije spojeva iz hrastvog drva te fizikalno-kemijskih reakcija. Osnovne promjene su u promjeni alkoholne jakosti, ukupne kiselosti, količini estera, aldehida, polisaharida, tanina, lignina te stvaranju novih spojeva. Glavni predstavnici spojeva koji su odgovorni za promjenu kakvoće su vanilin, siringaldehid, furfural, hrastovi laktoni te hidroksimetil-furfural. Na ekstrakciju spojeva i njihovu količinu izravno djeluju temperatura i vlažnost zraka u prostoriji čuvanja bačvi te alkoholna jakost vinskog destilata, vrsta i podrijetlo hrastovog drva, način i kakvoći izrade bačvi. Vinski destilat nakon dozrijevanja dobiva zlatno-žutu do smeđu boju, aromu vanilije, hrasta ili kokosa te mekan i harmoničan okus. Za vrijeme dozrijevanja destilat gubi na količini i alkoholnoj jakosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija