Pregled bibliografske jedinice broj: 953570
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 257-258 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 953570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja
(Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening)
Autori
Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 257-258
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
datum berbe, flavonoidi kožice, antocijani, flavonoli, proantocijanidini
(harvest date, flavonoids of the skin, anthocyanins, flavonols, proanthocyanidins)
Sažetak
Karakterom crnih vina sorte Plavac mali dominiraju polifenoli, fitokemijski sastojci koji definiraju boju, okus i senzaciju vina. Pravilan izbor datuma berbe, u zadanim agroekološkim okvirima, pomaže nam optimizirati tehnologiju vinifikacije te osigurati željeni stila vina. Kožica je ishodište antocijana i flavonola te se uz sjemenke smatra najvažnijim izvorom monomera i dimera (B1, B2, B3 i B4) flavan-3-ola. Cilj ovoga rada je bio identificirati i kvantificirati različite grupe polifenolnih sastojaka kožice Plavca malog tijekom zrenja u uvjetima Mediteranske klimatske regije Republike Hrvatske. Fenolni sastojci proizašli iz flavonoidnog puta biosinteze određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz detektor s nizom fotodioda (HPLCDAD). Razlike u sastavu i koncentraciji fenolnih sastojaka između četiri roka berbe testirane su analizom varijance (ANOVA) uz Bonferronijevu korekciju pogreške. Rezultati su pokazali da flavonoidnim profilom kožice Plavca malog dominiraju antocijani proizašli iz delfinidin ‘starter’ grupe bez obzira na rok berbe. Tijekom zrenja determiniran je pozitivan trend u akumulaciji glukozida antocijana i flavonola, kao i epikatehina i galokatehina te dimera B2 ((-)epikatehin-4β-8-(-)epikatehin) u kožici. Najzastupljenija prodelfinidin jedinica flavan-3-ola, epigalokatehin ima negativan trend ponašanja tijekom zrenja. Zadnji rokovi berbe ističu se značajno visokim koncentracijama (-) epikatehina naspram koncentracija izomera (+) katehina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb