Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953570

Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja


Mucalo, Ana; Zdunić, Goran; Maletić, Edi
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 257-258 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 953570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja
(Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening)

Autori
Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Maletić, Edi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 257-258

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
datum berbe, flavonoidi kožice, antocijani, flavonoli, proantocijanidini
(harvest date, flavonoids of the skin, anthocyanins, flavonols, proanthocyanidins)

Sažetak
Karakterom crnih vina sorte Plavac mali dominiraju polifenoli, fitokemijski sastojci koji definiraju boju, okus i senzaciju vina. Pravilan izbor datuma berbe, u zadanim agroekološkim okvirima, pomaže nam optimizirati tehnologiju vinifikacije te osigurati željeni stila vina. Kožica je ishodište antocijana i flavonola te se uz sjemenke smatra najvažnijim izvorom monomera i dimera (B1, B2, B3 i B4) flavan-3-ola. Cilj ovoga rada je bio identificirati i kvantificirati različite grupe polifenolnih sastojaka kožice Plavca malog tijekom zrenja u uvjetima Mediteranske klimatske regije Republike Hrvatske. Fenolni sastojci proizašli iz flavonoidnog puta biosinteze određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz detektor s nizom fotodioda (HPLCDAD). Razlike u sastavu i koncentraciji fenolnih sastojaka između četiri roka berbe testirane su analizom varijance (ANOVA) uz Bonferronijevu korekciju pogreške. Rezultati su pokazali da flavonoidnim profilom kožice Plavca malog dominiraju antocijani proizašli iz delfinidin ‘starter’ grupe bez obzira na rok berbe. Tijekom zrenja determiniran je pozitivan trend u akumulaciji glukozida antocijana i flavonola, kao i epikatehina i galokatehina te dimera B2 ((-)epikatehin-4β-8-(-)epikatehin) u kožici. Najzastupljenija prodelfinidin jedinica flavan-3-ola, epigalokatehin ima negativan trend ponašanja tijekom zrenja. Zadnji rokovi berbe ističu se značajno visokim koncentracijama (-) epikatehina naspram koncentracija izomera (+) katehina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Zdunić (autor)

Avatar Url Ana Mucalo (autor)

Avatar Url Edi Maletić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mucalo, Ana; Zdunić, Goran; Maletić, Edi
Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 257-258 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Mucalo, A., Zdunić, G. & Maletić, E. (2017) Polifenolni profil grožđa sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja. U: Vila, S. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Mucalo, Ana and Zduni\'{c}, Goran and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2017}, pages = {257-258}, keywords = {datum berbe, flavonoidi ko\v{z}ice, antocijani, flavonoli, proantocijanidini}, title = {Polifenolni profil gro\v{z}\dja sorte ‘Plavac mali’ (Vitis vinifera L.) tijekom zrenja}, keyword = {datum berbe, flavonoidi ko\v{z}ice, antocijani, flavonoli, proantocijanidini}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mucalo, Ana and Zduni\'{c}, Goran and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2017}, pages = {257-258}, keywords = {harvest date, flavonoids of the skin, anthocyanins, flavonols, proanthocyanidins}, title = {Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening}, keyword = {harvest date, flavonoids of the skin, anthocyanins, flavonols, proanthocyanidins}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font