Pregled bibliografske jedinice broj: 953433
Zašto konzumirati mlijeko?
Zašto konzumirati mlijeko?, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 953433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto konzumirati mlijeko?
(Reasons for consuming milk?)
Autori
Igaly, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Antunac, Neven
Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija
Ključne riječi
mlijeko, sastav, hranidbena vrijednost, zdravstvena vrijednost
(milk, composition, nutritional value, health value)
Sažetak
Od prvoga dana života, mlijeko je nužna namirnica za prehranu i opstanak svih mladih sisavaca. Ono sadrži sve potrebne hranjive tvari u omjeru u kojem su potrebne organizmu za normalan rast i razvoj. Nakon određene životne dobi, djeci se uz majčino mlijeko postupno uvodi i druga hrana, ali je veoma važno da se mlijeko nastavi konzumirati. Najveća je potrošnja kravljeg mlijeka, a kozje, kobilje i magareće češće se koriste u terapeutske svrhe zbog svoje zdravstvene vrijednosti. U radu su opisani osnovni sastojci mlijeka, njihova kemijska struktura i djelovanje na organizam, kao i moguće reakcije na pojedine sastojke. Mlijeko zadovoljava znatnu količinu dnevnih potreba za pojedinim tvarima (minerali, masne kiseline, …), a uz to razni sastojci djeluju sinergistički na međusobnu apsorpciju što mlijeku daje posebnu vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski