Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 95342

Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije


Zlački, Martina
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 95342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije
(The influence of processing conditions on olive oil characteristics of different varieties from Dalmatia region)

Autori
Zlački, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.12

Godina
2001

Stranica
68

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
sorte maslina; maslinovo ulje; klorofil; fenolni spojevi; gorčina
(olive varieties; olive oil; chlorophylls; phenols; bitterness)

Sažetak
U ovom radu provedena je analiza plodova i komina masline, te analiza uzoraka ulja dobivenih iz sorti maslina Oblica, Buharica, Leccino i jednog uzorka miješanih sorti sa područja Dalmacije. Praćene su hidrolitičke i oksidacijske promjene maslinovog ulja, određen je klorofil i indeks boje, provedena je spektrofotometrijska analiza u UV-području i određen je udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Ispitivana ulja su dobivena industrijskim postupcima prešanja i centrifugalne ekstrakcije, te laboratorijskim postupkom prešana plodova masline i ekstrakcijom komine. Na osnovi kemijsko-fizikalnih analiza pokazalo se da su sva industrijska maslinova ulja djevičanska ekstra kvalitete osim jednog uzorka prešanog ulja sorti oblica. Smrzavanje plodova masline kroz duži period nije utjecalo na hidrolitičke i oksidacijske procese, udjel o-difenola i gorčinu, ali je utjecalo na razgradnju klorofila, smanjenje boje i udjela ukupnih fenola. Intenzitet gorčine ispitivanih ulja u većini slučajeva je u skladu sa udjelom fenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zlački, Martina
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zlački, M. (2001) 'Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zla\v{c}ki, Martina}, year = {2001}, pages = {68}, keywords = {sorte maslina, maslinovo ulje, klorofil, fenolni spojevi, gor\v{c}ina}, title = {Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz razli\v{c}itih sorti s podru\v{c}ja Dalmacije}, keyword = {sorte maslina, maslinovo ulje, klorofil, fenolni spojevi, gor\v{c}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zla\v{c}ki, Martina}, year = {2001}, pages = {68}, keywords = {olive varieties, olive oil, chlorophylls, phenols, bitterness}, title = {The influence of processing conditions on olive oil characteristics of different varieties from Dalmatia region}, keyword = {olive varieties, olive oil, chlorophylls, phenols, bitterness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font