Pregled bibliografske jedinice broj: 95342
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 95342 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije
(The influence of processing conditions on olive oil characteristics of different varieties from Dalmatia region)
Autori
Zlački, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.12
Godina
2001
Stranica
68
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
sorte maslina; maslinovo ulje; klorofil; fenolni spojevi; gorčina
(olive varieties; olive oil; chlorophylls; phenols; bitterness)
Sažetak
U ovom radu provedena je analiza plodova i komina masline, te analiza uzoraka ulja dobivenih iz sorti maslina Oblica, Buharica, Leccino i jednog uzorka miješanih sorti sa područja Dalmacije. Praćene su hidrolitičke i oksidacijske promjene maslinovog ulja, određen je klorofil i indeks boje, provedena je spektrofotometrijska analiza u UV-području i određen je udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Ispitivana ulja su dobivena industrijskim postupcima prešanja i centrifugalne ekstrakcije, te laboratorijskim postupkom prešana plodova masline i ekstrakcijom komine. Na osnovi kemijsko-fizikalnih analiza pokazalo se da su sva industrijska maslinova ulja djevičanska ekstra kvalitete osim jednog uzorka prešanog ulja sorti oblica. Smrzavanje plodova masline kroz duži period nije utjecalo na hidrolitičke i oksidacijske procese, udjel o-difenola i gorčinu, ali je utjecalo na razgradnju klorofila, smanjenje boje i udjela ukupnih fenola. Intenzitet gorčine ispitivanih ulja u većini slučajeva je u skladu sa udjelom fenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Štrucelj
(mentor)