Pregled bibliografske jedinice broj: 953365
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 953365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja
(Peroxidation of lipids: measurement methods)
Autori
Boršćak, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Samardžić, Mirela
Ključne riječi
peroksidacija ; lipidi ; masne kiseline ; oksidacija ; izomerizacija
(: peroxidation ; lipids ; fatty acids ; oxidation ; isomerization)
Sažetak
Lipidi su prirodni spojevi koji su topivi u organskim otapalima i pripadaju u skupinu estera. Grade ih zasićene ili nezasićene prirodne masne kiseline koje se sastoje od dugačkog ugljikovodičnog lanca koji sadrži paran broj ugljikovih atoma od C14 do C24. Višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) i monozasićene masne kiseline imaju cis-konfiguraciju dvostruke veze. Složeni lipidi su fosfolipidi i sfingolipidi koji sadrže šećere, dušične baze, alkohole i dugolančane masne kiseline. Lipidna peroksidacija je spontani proces koji uzrokuje hidroksilni radikal (OH) i sastoji se od tri faze: inicijacije, propagacije i terminacije. Produkti lipidne peroksidacije nisu stabilni i uzrokuju različite biološke efekte. Fe(II) ion je najznačajniji inicijator peroksidacije koja se odvija mehanizmom slobodnih radikala. Procesi oksidacije lipida prate se različitim metodama i mjernim tehnikama. Spektrofotometrijsko mjerenje konjugiranih UV diena jedna je od izravnih metoda određivanja hidroperoksida. Feritiocijanatna metoda je metoda kojom se određuju hidroperoksidi lipida. Specifične funkcionalne skupine i geometrijska izomerizacija masnih kiselina može se odrediti IR spektroskopijom. Lipidni peroksidi stvaraju mnogobrojne razgradne produkte: aldehide, ugljikovodike, ketone, epokside i aktivne radikale pod djelovanjem iona bakra ili željeza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Mirela Samardžić
(mentor)