Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953365

Peroksidikacija lipida: metode mjerenja


Boršćak, Denis
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 953365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja
(Peroxidation of lipids: measurement methods)

Autori
Boršćak, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Samardžić, Mirela

Ključne riječi
peroksidacija ; lipidi ; masne kiseline ; oksidacija ; izomerizacija
(: peroxidation ; lipids ; fatty acids ; oxidation ; isomerization)

Sažetak
Lipidi su prirodni spojevi koji su topivi u organskim otapalima i pripadaju u skupinu estera. Grade ih zasićene ili nezasićene prirodne masne kiseline koje se sastoje od dugačkog ugljikovodičnog lanca koji sadrži paran broj ugljikovih atoma od C14 do C24. Višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) i monozasićene masne kiseline imaju cis-konfiguraciju dvostruke veze. Složeni lipidi su fosfolipidi i sfingolipidi koji sadrže šećere, dušične baze, alkohole i dugolančane masne kiseline. Lipidna peroksidacija je spontani proces koji uzrokuje hidroksilni radikal (OH) i sastoji se od tri faze: inicijacije, propagacije i terminacije. Produkti lipidne peroksidacije nisu stabilni i uzrokuju različite biološke efekte. Fe(II) ion je najznačajniji inicijator peroksidacije koja se odvija mehanizmom slobodnih radikala. Procesi oksidacije lipida prate se različitim metodama i mjernim tehnikama. Spektrofotometrijsko mjerenje konjugiranih UV diena jedna je od izravnih metoda određivanja hidroperoksida. Feritiocijanatna metoda je metoda kojom se određuju hidroperoksidi lipida. Specifične funkcionalne skupine i geometrijska izomerizacija masnih kiselina može se odrediti IR spektroskopijom. Lipidni peroksidi stvaraju mnogobrojne razgradne produkte: aldehide, ugljikovodike, ketone, epokside i aktivne radikale pod djelovanjem iona bakra ili željeza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Mirela Samardžić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boršćak, Denis
Peroksidikacija lipida: metode mjerenja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Boršćak, D. (2018) 'Peroksidikacija lipida: metode mjerenja', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bor\v{s}\'{c}ak, Denis}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {peroksidacija, lipidi, masne kiseline, oksidacija, izomerizacija}, title = {Peroksidikacija lipida: metode mjerenja}, keyword = {peroksidacija, lipidi, masne kiseline, oksidacija, izomerizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bor\v{s}\'{c}ak, Denis}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {: peroxidation, lipids, fatty acids, oxidation, isomerization}, title = {Peroxidation of lipids: measurement methods}, keyword = {: peroxidation, lipids, fatty acids, oxidation, isomerization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font