Pregled bibliografske jedinice broj: 953358
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane // Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 92-98 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 953358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane
(Water as an economic variable in food production)
Autori
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Fadljević, Vladimir ; Grgić, Ivo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa
/ Ondrašek, Gabrijel - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018, 92-98
ISBN
978-953-7878-84-9
Skup
Vodni resursi RH u funkciji proizvodnje hrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.07.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana, resurs, voda, navodnjavanje, ekonomika
(food, resource, water, irrigation, economics)
Sažetak
U suvremeno doba voda postaje najvažniji strateški resurs, posebice u kontekstu predviđenog povećanja svjetskog stanovništva i potrebnog povećanja proizvodnje hrane za 70% do 2050. godine. Zbog ograničenih mogućnosti povećanja poljoprivrednih površina, navodnjavanje je jedan od najefikasnijih načina povećanja prinosa poljoprivrednih kultura i ukupne proizvodnje hrane. Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijim vodnim resursima uz istovremeno s jednim od najmanjih udjela navodnjavanih površina. Racionalno povećanje navodnjavanih površina uz prethodno pozitivno ocijenjene ekonomske i financijske učinke navodnjavanja na nekoj lokaciji način su povećanja proizvodnje biljnih kultura i hrane u cjelini, ali i jačanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, poboljšanja financijskih prilika poljoprivrednika i osiguravanja razvoja ruralnog prostora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Napomena
Rad je djelomično nastao na temelju diplomskog rada Vladimira Fadljevića: „Stanje proizvodnje hrane u svijetu i mogućnosti zadovoljavanja prehrambenih potreba stanovništva“, obranjenog dana 14. srpnja 2017. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomski fakultet. Voditelj: Lari Hadelan
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb