Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953358

Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane


Hadelan, Lari; Zrakić, Magdalena; Fadljević, Vladimir; Grgić, Ivo
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane // Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 92-98 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 953358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane
(Water as an economic variable in food production)

Autori
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Fadljević, Vladimir ; Grgić, Ivo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa / Ondrašek, Gabrijel - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018, 92-98

ISBN
978-953-7878-84-9

Skup
Vodni resursi RH u funkciji proizvodnje hrane

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hrana, resurs, voda, navodnjavanje, ekonomika
(food, resource, water, irrigation, economics)

Sažetak
U suvremeno doba voda postaje najvažniji strateški resurs, posebice u kontekstu predviđenog povećanja svjetskog stanovništva i potrebnog povećanja proizvodnje hrane za 70% do 2050. godine. Zbog ograničenih mogućnosti povećanja poljoprivrednih površina, navodnjavanje je jedan od najefikasnijih načina povećanja prinosa poljoprivrednih kultura i ukupne proizvodnje hrane. Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijim vodnim resursima uz istovremeno s jednim od najmanjih udjela navodnjavanih površina. Racionalno povećanje navodnjavanih površina uz prethodno pozitivno ocijenjene ekonomske i financijske učinke navodnjavanja na nekoj lokaciji način su povećanja proizvodnje biljnih kultura i hrane u cjelini, ali i jačanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, poboljšanja financijskih prilika poljoprivrednika i osiguravanja razvoja ruralnog prostora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Rad je djelomično nastao na temelju diplomskog rada Vladimira Fadljevića: „Stanje proizvodnje hrane u svijetu i mogućnosti zadovoljavanja prehrambenih potreba stanovništva“, obranjenog dana 14. srpnja 2017. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomski fakultet. Voditelj: Lari Hadelan



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lari Hadelan (autor)

Avatar Url Ivo Grgić (autor)

Avatar Url Magdalena Zrakić Sušac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hadelan, Lari; Zrakić, Magdalena; Fadljević, Vladimir; Grgić, Ivo
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane // Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 92-98 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Hadelan, L., Zrakić, M., Fadljević, V. & Grgić, I. (2018) Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane. U: Ondrašek, G. (ur.)Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane - Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa.
@article{article, author = {Hadelan, Lari and Zraki\'{c}, Magdalena and Fadljevi\'{c}, Vladimir and Grgi\'{c}, Ivo}, editor = {Ondra\v{s}ek, G.}, year = {2018}, pages = {92-98}, keywords = {hrana, resurs, voda, navodnjavanje, ekonomika}, isbn = {978-953-7878-84-9}, title = {Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane}, keyword = {hrana, resurs, voda, navodnjavanje, ekonomika}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hadelan, Lari and Zraki\'{c}, Magdalena and Fadljevi\'{c}, Vladimir and Grgi\'{c}, Ivo}, editor = {Ondra\v{s}ek, G.}, year = {2018}, pages = {92-98}, keywords = {food, resource, water, irrigation, economics}, isbn = {978-953-7878-84-9}, title = {Water as an economic variable in food production}, keyword = {food, resource, water, irrigation, economics}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font